Od 380 zdravstvenih radnika bolnice “Dr Mladen Stojanović” iz Prijedora, vakcinisana su 72 doktora i 121 medicinskih sestara, izjavio je danas direktor ove ustanove Andrija Vukotić, koji je odbornik u Skupštini grada.

Tu imamo skoro pola nevakcinisanih zdravstvenih radnika, što je, takođe, poražavajuća činjenica. Možete zamisliti da je zdravstveni radnik nevakcinisan, a dolazi da radi na odjeljenja, a pogotovo na kovid odjeljenje sa najtežim pacijentima – rekao je Vukotić na sjednici gradske Skupštine tokom diskusije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji.

On je naveo da je trenutno u bolnici 45 kovid pacijenata i da se u posljednje vrijeme taj broj kreće između 40 i 50.

Vukotić kaže da su među pacijentima većinom osobe starije dobi, te da je i dalje visoka smrtnost kod tih starijih pacijenata koji imaju i pridružena oboljenja.

– Veći je broj nevakcinisanih nego vakcinisanih. Vakcinisanih je nekad pet, sedam ili 10. I dalje imamo buntovne mlade ljude od 20 do 30 godina – koji neće da se vakcinišu jer smatraju da to njih neće zakačiti”, rekao je Vukotić.

On je izrazio očekivanje da će i u Republici Srpskoj biti uvedene kovid propusnice, kakva je praksa i u regionu i šire zbog niske stope vakcinisanosti, velikog broja hospitalizovanih i visoke smrtnosti.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Žarko Kovačević rekao je da su prvu dozu vakcine protiv kovida 19 primila 17.484 građanina, a drugu 16.402.

Autor: SRNA/Srpskainfo