Na javni poziv za dodjelu jednokratne novčane pomoći za rješavanje stambenog pitanja boračkih kategorija prijavilo se 266 lica, a 242 prijave su pozitivno riješene, izjavio je danas vršilac dužnosti načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora Ranko Kolar.

On je naveo da je riječ o novom dopunskom pravu boračke populacije uvedenom u maju ove godine gdje se iz budžeta grada dodjeljuje do 2.000 KM za sanaciju i adaptaciju po korisniku, a do 5.000 KM za novu stambenu gradnju.
“Obuhvaćeni su borci prve i druge kataegorije, ratni vojni invalidi do sedme kategorije i članovi porodica poginulih boraca koji nisu obuhvaćeni konkursom Vlade Republike Srpske i koji do sada nisu dobijali nikakve donacije i pomoć za rješavanje stambenog pitanja od grada i od Vlade”, rekao je Kolar novinarima u Prijedoru.
On je najavio da će do kraja godine biti isplaćeno 60.000 KM redoslijedom po rang listi, a ostali u naredne dvije godine za šta će biti potrebno oko 400.000 KM, a da će se nakon toga raspisati i konkurs za drugu prioritetnu grupu i za one koji se sada nisu prijavili.
Za ove namjene u nacrtu budžeta grada za 2022. godinu planirano je 50.000 KM, a isto toliko i za infrastrukturu za stanogradnju boračkim kategorijama u programu trajnog stambenog zbrinjavanja koji realizuje Vlada Republike Srpske uz učešće lokalnih zajednica.
Kolar je dodao da je Odjeljenje za boračko-invalidsku zaštitu zajedno sa Boračkom organizacijom organizovalo posjetu pritvorenicima na izvršenju kazne u kazneno-popravnom zavodu u Vojkovićima.
“To je prvi put da su i predstavnici Gradske uprave zajedno sa predstavnicima Boračke organizacije obišli te ljude. Sa dijelom njih, s kojima smo mogli, razgovarali smo. Mi svakako da osuđujemo bilo kakve zločine koji su se desili na prostoru bivše Jugoslavije, ali smo dali do znanja tim ljudima, bez obzira na njihove presude, da im jednostavno kažemo, iz humanih razloga, da nisu zaboravljeni i da ćemo pomoći njima u našim mogućnostima i njihovim porodicama”, naveo je Kolar.

Izvor: prijedorgrad