„Prvi kalendarski dan u godini rezervisan je za posjetu bolnici gdje želimo da ispred Gradske uprave darujemo zlatnikom majku i prvu rođenu bebu u Novoj godini“, rekao je Kovačević.

On je dodao da će Grad ubuduće podržavati sve majke koje budu rađale te da je za to odredio određenu sumu kojom podržava natalitet.

„Moramo i ubuduće razmišljati o tome jer je to pitanje opstanka svih nas i moramo sve uraditi što možemo da na tom polju budemo što bolji“, poručio je Kovačević.

Ginekolog u Bolnici „Mladen Stojanović“ Duško Erceg potvrdio je da je prva beba rođena danas u 11:50, da je porođaj prošao uredno i da je dječak težak 3500 grama i dugačak 52 centimetra.

On je poželio da ovo bude dobar znak da ove godine bude još veći broj porođaja u odnosu na prethodnu kada ih je bilo 691 odnosno rođena je 701 beba jer je bilo deset blizanačkih trudnoća.

„To je povećanje za 36 porođaja u odnosu na 2020. godinu što je povećanje za pet odsto i nadamo se da će se nastaviti ta tendencija rasta“, rekao je Erceg.

On je napomenuo da je tokom 2021. godine u ovom porodilištu krenula epiduralna anestezija što za buduće majke može da bude značajno kada se odluče da rađaju.

U BANJALUCI INCIDENT

Prva beba u Republici Srpskoj u 2022. godini je djevojčica rođena minut nakon ponoći u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci.

Predstavnici gradskih vlasti i UKC-a tradicionalno su darivali prvorođenu bebu u 2022. godini sa područja Banjaluke.

Međutim, cijeli događaj zasjenio je incident koji je prouzrokovalo rukovstvo UKC-a kada nije dozvolilo da gradonačelnik daruje prvorođenu bebu u Banjaluci.

“Ne razumijem, direktor je zdraviji od mene”, upitao je Stanivuković.

“Direktor je rukovodeći organ ustanove”, odgovorili su gradonačelniku Banjaluke.

 

ĐAJIĆ URUČUJE CVIJANOVIĆKIN ZLATNIK

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Republike Srpske Vlado Đajić danas je u Banjaluci, u ime predsjednika Republike Srpske Željke Cvijanović, darivao zlatnikom i prigodnim paketom prvu bebu koja je u ovoj godini rođena u Srpskoj.

FOTO/NEZAVISNE NOVINE

Riječ je o djevojčici Anđeli koja je rođena minut poslije ponoći, teškoj tri kilograma i dugoj 51 centimetar, koju je u porodilištu UKC-a rodila Aleksandra Prpoš (25) iz Gornje Lamovite, kod Prijedora.

Đajić je uručio dar prvorođenoj bebi u Srpskoj, dok je dar prvoj bebi sa banjalučkog područja uručio dežurni ljekar.

Izvor: aloonline