Čini se da je pomalo dezorijentisan

Indirektni izbor članova Predsjedništva BiH nikada nije i neće biti prihvatljiva opcija za Republiku Srpsku.

Poručili su to juče zvaničnici iz Banjaluke, komentarišući izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da se od srpske strane očekuje da prihvate ono što su ranije prihvatali, pa sad odustali, a to je indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, što bi, kako tvrdi, veoma pojednostavilo stvari.

Šefica Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Snježana Novaković-Bursać rekla je za “Glas Srpske” da indirektni izbor članova Predsjedništva BiH nikada nije prihvaćen ni u kakvoj varijanti.

– To je je izmišljotina Bakira Izetbegovića, kao i mnogo stvari koje je izrekao. Čini se da je pomalo dezorijentisan u neprilikama koje je stvorio, pa sada pokušava naći izgovore, krivce i polukrivce na nekim drugim stranama – rekla je Novaković-Bursać.

Na pitanje kako komentariše izjavu delegata SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denisa Bećirović, da bi prihvatanje HDZ-ovog ultimatuma o Izbornom zakonu značilo veleizdaju BiH, Novaković-Bursać kaže da se ovdje ne treba pričati o prijedlozima pojedinačnih stranaka, nego o prihvatanju ustavne strukture i načina kompozicije ove zemlje ukupno gledano.

– Takvi pristupi samo potvrđuju da nekima u ovoj zemlji odgovara ovaj status i da ne dođe do promjena, jer to ide u prilogu ispunjavanja njihovih političkih ideja – smatra Novaković-Bursać.

Ona ističe da su ključne izmjene Izbornog zakona u smislu implementacije presuda Ustavnog suda po pitanju legitimnog predstavljanja i presuda Evropskog suda za ljudska prava, kao i svi drugi problemi rješivi, ali samo ukoliko se zaista prihvati realna situacija i uvaže legitimni i na pravu i pravdi zasnovani zahtjevi svih konstitutivnih naroda i onih koji dolaze iz reda ostalih.

I lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić kaže da nikada nije postojala saglasnost za indirektni izbor članova Predsjedništva BiH, kao što postoji za druge odredbe.

– Očito da Bakir Izetbegović ide toliko daleko pa je uzeo da tumači našu volju, a u tome i jeste čitav problem u BiH – u pokušaju da on jedan dio svojih percepcija nametne Hrvatima, a drugi Srbima. Zbog toga je uostalom kriza u BiH ovako radikalizovana – navodi Stevandić.

Stevandić ističe da u Republici Srpskoj postoji jako velika saglasnost vlasti i opozicije u vezi sa onim što Republika Srpska može da mijenja i da je to odavno poznato.

– Očito da zbog toga što u FBiH ne postoji ništa usaglašeno po tom pitanju imaju potrebu da prozivaju, bilo da su u pitanju Srbi ili Hrvati, za ono što se sami ne mogu dogovoriti – smatra Stevandić.

Delegat SDP-a u Domu naroda Parlamenta BiH Denis Bećirović smatra da bi prihvatanje HDZ-ovog ultimatuma o Izbornom zakonu značilo veleizdaju BiH. Poručio je drugim političarima da, kako je naveo, nemaju pravo da svojim pogrešnim procjenama i potezima ugrožavaju budućnost BiH. Prema Bećirovićevim riječima, nijedan zvaničnik ne smije i nema pravo pristati na ugrađivanje dodatnih diskriminatornih i antievropskih rješenja u Izborni zakon.

Završna runda pregovora o izmjeni Izbornog zakona, uz američko-evropsko posredovanje, trebalo bi da bude održana krajem mjeseca, a imajući u vidu da u međuvremenu ni stavovi ključnih domaćih političkih aktera nisu približeni, te da bi na sto mogla da dođu i neka druga pitanja, prema ocjenama upućenih, male su šanse da će razgovori rezultirati dogovorom.

Tehničke stvari

Nenad Stevandić ističe da što se tiče legitimnog predstavljanja i načina izbora članova Predsjedništva i Doma naroda u Republici Srpskoj nema podjele između vlasti i opozicije.

– Ono oko čega vodimo neku vrstu polemike jesu tehničke stvari. Republika Srpska nema problema sa Izbornim zakonom – zaključuje Stevandić.

Izvor: aloonlajn