Ako do izmjene Izbornog zakona ne dođe, Hrvati su najavili bojkot oktobarskih izbora. Posljednja šansa u Neumu, sa starnim moderatorima, nisu urodile plodom da se do rješenja dođe. U SDA, baš kao i prije četiri godine, zagovaraju da se o tim pitanjima razgovara poslije izbora.

“Ja nisam optimista da će se nešto značajno dogoditi do početka maja, ali u svakom slučaju trebamo se založiti da se izbori održe”, kaže Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u PD PS BiH.

Hrvati znaju da im je ovo posljednja šansa da izdejstvuju svoja ustavno zagarantovana prava da biraju svog predstavnika, a ne da im Bošnjaci biraju Komšić. Lider HDZ BiH, poslije Neuma rekao je da više nije optimista i da je vrijeme isteklo, dok njegova stranačka koleginica Borjana Krišto kaže da su narednih deset dana ključni za dogovor u Federaciji.

“Ja vjerujem i vjerovaću još uvijek da postoji neka nada ukoliko se budu uvažavali ovi principi koji su iskristalizovani, da su zapravo naši prijedlozi koji smo nudili utemeljeni u Ustavu i potvrđeni od strane venecijanske komisije”, ističe Borjana Krišto, zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH (HDZ).

Stranke iz Republike Srpske ne miješaju se u problem Federacije.

Što se tiče SNSD-a i izbora, oni su za izbore, kažu, već spremni. Ipak, ako dođe do bojkota, razumiju da je to posljednji mehanizam hrvatskih predstavnika.

“Zaista evo moram da kažem da razumijem predstavnike hrvatskog naroda ako se budu odlučili na takav korak. Kud će to dovesti zemlju, neka se pitaju oni koji ne žele o tim stvarima da razgovaraju”, kaže Snježana Novaković Bursać, šef Kluba SNSD-a u PD PS BiH.

“Bio bi mnogo, mnogo začuđen da se oni ovdje u Sarajevu ili Mostaru, ili bilo kojem drugom mjestu dogovore, ne vjerujem u tako nešto”, poručuje Mirko Šarović, šef Kluba SDS-a u PD PS BiH.

Probošnjačke stranke više i ne kriju da žele građansku BiH, gdje bi Bošnjaci bili dominantna većina u svim institucijama. Tako i u političkom sukobu u Federaciji između dva naroda pokušavaju da uvuku i Republiku Srpsku i rado bi birali i njoj predstavnike u Predsjedništvu i Parlamentu BiH, iako su i stranci rekli da ovo pitanje nema veze sa Republikom Srpskom.

“Mislim da će se izborni Zakon rješavati tek nakon izbora, ali kažem, onda trebaju sve stranke u tome učestvovati, ne može to biti pitanje samo za Federaciju”, kaže Damir Arnaut, poslanik NS u PD PS BiH.

“Tako kao što su izabrali hibrida Željka Komšića i dalje rade na tome da izaberu i Srbima njima podobnog i pogodnog srpskog člana Predsjedništva, što im mi nećemo dozvoliti”, ističe Sanja Vulić, polslanik SNSD-a u PD PS BiH.

Za sada su tu jedinstvene sve stranke iz Republike Srpske. Srpski član Predsjedništva i parlamentarci u oba doma, biraju, isključivo građani Republike Srpske na opštim izborima.

Izvor: ATV