Nove provokacije iz Federacije BiH.

Ovaj put na meti medija je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Iznose se dezinformacije o opasnosti koja dolazi od navodnog popisa pripadnika MUP-a i drugih bezbjednosnih agencija, a koji je, kažu, napravio ministar Dragan Lukač.

Stručnjaci za bezbjednost kažu da je to uobičajen posao policijskih struktura, ne samo kod nas, jer se mora znati ko može pomoći policiji u vanrednim situacijama.

 

Zašto se po ko zna koji put iz Sarajeva nepotrebno dižu panika i tenzije među građanima, što u sadašnjoj situaciji nije dobro ni za koga?

Popunjavanje obrasca ministarstva unutrašnjih poslova o podacima svih pripadnika bezbjednosnih agencija, koji je dio redovnih poslova MUPa, s ciljem kvalitetnijih rješavanja bezbjednosnih izazova, želi se predstaviti kao dio zakulisnih radnji Republike Srpske, kaže Predrag Ćeranić dekan banjalučkog Fakulteta za bezbjednost.

Nije teško zaključiti kakve se poruke ovakvim pisanjima šalju.

– Sada se nastoji to u nekom negativnom kontekstu prikazati kako bi se ukazalo faktorima iz međunarodne zajednice a prvenstveno NATO-u da se u Republici Srpskoj dešava nešto loše, spremaju se na agresiju, ne bi li se NATO upleo u rješavanje političkih problema u BiH – naveo je Ćeranić.

Јasno je smatraju stručnjaci za bezbjednost da to nisu samo puke dezinformacije i pokušaj istraživačkog novinarstva, već takva pisanja imaju duboko uporište političkog Sarajeva. Da je to tako, mišljenja i srpski član Predsjedništva Milorad Dodik.

– Postoje neki paranoični propagandisti koji stalno pokušavaju da situaciju prikažu gorom i imaju ambicije da izazovu što goru reakciju ili pokušaj reakcije nekih stranih faktora – istakao je Dodik.

Podršku tom faktoru dao je Bakir Izetbegović koji pozdravlja povećavanje broja pripadnika Eufora i još optužuje Dodika kao najvećeg krivca za ovu situaciju u BiH i zašto BiH nije u NATO-u.

– Јa nemam ništa protiv toga, neka ih bude 5.000 još ako će to riješiti neki problem. Bakir Izetbegović je posijao loše odnose i sa nama i sa hrvatskim predstavnicima sa Čovićem, jedino sa Šarovićem može, ima primjedbe na Srbiju, gotovo se svađa sa Hrvatskom, gdje god dođe to je politika konflikta – naveo je Dodik.

Izjave Bakira Izetbegovića nemaju značaj i njih više niko ne smatra ozbiljnim, ni domaći ni strani političari, kaže predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović. Tvrdi da je time on postao marginalna ličnost.

– Ne znam imali smisla komentarisati izjave Bakira Izetbegovića koji je srpski narod nazvao genocidašima koji je Srpsku nazvao genocidnom koji državu vidi koliko je Sarajevo – smatra Čubrilović.

Sarajevu je zasmetalo i obilježavanja 30 godina Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske organizovanjem taktičko-tehničkih zborova i koncerata Policijskog orkestra. Ovakav događaj u Istočnom Sarajevu za njih je bilo naoružavanje u Lukavici.Za MUP- Srpske ovo je klasično širenje dezinformacija, a prema licima koja to rade preduzeće se zakonske mjere.

Autor: RTRS