U Republici Srpskoj pitaju šta u Dejtonskoj BiH, sa dva entiteta i tri naroda, znači rečenica Šefika Džaferovića da BiH još nije ono za šta su se borili pripadnici Armije BiH.

Pitaju da li će Šefik Džaferović, zbog nepoštovanja Dejtonskog sporazuma, biti sankcionisan?

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović kaže da je Džaferović ovim priznao šta su bili njihovi ratni ciljevi. Da ih nisu postigli ratom i da nastavljaju da ih sad u miru, na vrlo invazivan i brutalan način, postignu.

– I zbog toga se mi patimo u ovoj državi. Nikakva tu Republike Srpska nije problem. Problem su oni koji nisu ostvarili svoje ratne ciljeve i sad se konačno osjećaju vrlo slobodno nakon britanskih sankcija, prethodno američkih sankcija, pa  prijetnji koje dolaze od članica Evropske unije i svega drugog, pa onda djelovanja ili pokušaja djelovanja od strane Kristijana Šmita. Vrlo se ohrabreno osjećaju da nam onda pošalju poruku – “e problem je zato što to nije Bosna kakvu mi hoćemo, ali nećemo se predati, jer mi hoćemo takvu Bosnu”- kaže predsjednica Srpske.

Apsurdna situacija u kojoj oni koji poštuju ustavni poredak dobijaju sankcije, a onaj ko prijeti i stvara regionalnu nestabilnost i nesigurnost ćutanje međunarodne zajednice, koje im i daje vjetar u leđa, ocjenjuju u Republičkom centru za istraživanje rata.

– To je stvaranje isključivo muslimanske i vjerske, odnosno islamske države, sa ciljem koji je bio projektovan 90-ih godina. Taj cilj je da se Srbi u potpunosti istrijebe i etnički očiste sa njihovih, naših vjekovnih ognjišta – navodi Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

A Baranimir Kojić, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Srebrenica, koji je juče američkom ambasadoru pokušao da uruči poziv da obiđe i srpska stratišta, danas kaže – Džaferović je pokazao da za njih rat i dalje traje. Kaže, trebalo bi ispitati Džaferovićovu ulogu u ratu.

– On bi trebao da ćuti, najmanje pravo da priča trenutno ima on, a pozivam nosioce vlasti u Republici Srpskoj da protiv njega pokrenu krivičnu prijavu – kategoričan je Kojić.

– Vojska o kojoj on priča – to su paravojne jedinice koje su se same organizovale, same pravile i uništavale mir u BiH, takođe napravili 536 logora za Srbe širom BiH. Da li to Džaferović proslavlja dan vojske u kojoj su bili mudžahedini u kome on i te kako ima debelo upetljane svoje prste – naglašava Božica Živković Rajilić, predsjednica Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske.

Predstavnici boračkih organizacija kažu da je cilj svih pritisaka na Republiku Srpsku, upravo realizacija Džaferovićeve izjave.

Autor: RTRS