Predsjednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske Marko Grabovac izjavio je Srni da je za porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske neprihvatljivo da Šefik Džaferović bude kandidat za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH zbog njegove ratne prošlosti, te da se protive toj kandidaturi.

“Za nas je krajnje neprihvatljivo da Džaferović bude kandidat za tu funkciju ili bilo ko drugi za kojeg znamo da ima lošu ratnu prošlost”, istakao je Grabovac.

Grabovac kaže da nije prihvatljivo da Džaferović bilo koga predstavlja, pogotovo u Predsjedništvu BiH ili na bilo kojoj drugoj instituciji na nivou BiH, jer to ne može doprinijeti ničemu dobrom, pogotovo što je srpski narod do sada imao negativno iskustvo po tom pitanju.

On je naglasio da porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske ne spore Bošnjacima da slobodno kandiduju svoje predstavnike na predstojećim izborima, ali da bi trebalo da vode računa da se za imena takvih kandidata ne vezuje ratna prošlost.

Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske ranije su podržale zahtjev srpskih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH za smjenu Džaferovića sa mjesta predsjedavajućeg ovog doma zbog njegove ratne prošlosti.

Na sajtu Centrane izborne komisije BiH /CIK/ na ovjerenoj kandidatskoj listi nalazi se Šefik Džaferović kao kandidat SDA za bošnjačkog člana Predsjedništva BiH na predstojećim izborima u BiH.

SRNA/RTRS