Gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković donio je Rješenje o imenovanju Radne grupe za usklađivanje cijene rada sa koeficijentima u Gradskoj upravi Grada Banja Luka. Stanivukovićevim Rješenjem je navedeno da je rok za izvršenje 180 dana, iako je Posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u jedinicama lokalne samouprave predviđen rok od 60 dana.

Da gradonačelnik, ali i njegovi savjetnici ne poznaju zakon, niti poštuju prava radnika zagarantovana zakonskim propisima potvrdio je i predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske Božo Marić.

“Rješenjem navedeš da je rok za izvršenje 180 dana iako je PKU definisano da je rok 60 dana za usklađivanje kolektivnih ugovora u gradskim odnosno opštinskim upravama”, napisao je Božo Marić predsjednik Sindikata uprave Republike Srpske na svom Tviter profilu.

“Ne znam ko savjetuje Stanivukovića, al svaka mu čast..” dodao je Marić.

Podsjetimo, Posebnim kolektivnim ugovorom, radnik može da ostvari viša prava, ali ne i da ostane bez osnovnih što se desilo u ovom slučaju.

Nakon Marića oglasili su se iz Sindikata uprave Republike Srpske gdje su naveli

da se gradonačelnik ne snalazi u vođenju ograna lokalne samouprave, te su napomenuli da ne vjeruju da je slučajnost da taj rok ističe upravo pred izbore.

Ovim svjesnim kršenjem radničkih prava svaki radnik u Gradskoj upravi Grada Banja Luka ima mogućnost da putem tužbe ostvari svoja prava i ostvari pravo na uvećanu platu u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom, s obzirom da je rok za usklađivanje koeficijenta istekao još 11.4.2022.godine.

Izvor: banjaluckeprice.net