Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je sinoć da medijacija zvaničnika EU za izmjene Izbornog zakona u BiH još uvijek nije završena i da očekuje još jedan pokušaj da se stvari na tom terenu pokrenu.

Kako je, gostujući u Dnevniku FTV-a rekao Izetbegović, još jedan visokorangirani predstavnik EU će doći da još jednom pokuša da razgovara o izmjenama Izbornog zakona.

“Mislim da ćemo imati jednog visokorangiranog predstavnika EU koji će nešto još jednom probati. Htjeli su to i Amerikanci pa su odustali. Vide da to nije realno, ali mislim pod uticajem gospodina Plenkovića koji ima dobre veze i prijatelje u EU da će jedan od visokorangiranih doći da još jedanput razgovara. Naravno, uzalud”, kazao je Izetbegović.

Razlozi zbog čega je to uzalud, prema mišljenju lidera SDA, leže u tome što je trenutno “jednostavno tako pokvarena atmosfera”.

“Tako je gospodin Čović svojim odlascima u Banjaluku, svojim okretanjem HDZ-a protiv Incka i Zakona o zabrani negiranja genocida pokvario odnose da to u ovome času nije realno. Nisam mislio na gospođu Von der Leyen”, naglašava Izetbegović

Istakao je da u ovom trenutku ne vjeruje u pozitivan ishod tih razgovora.

“Treba liječiti i popravljati ono što se kvarilo uporno zadnjih godina. Saradnja sa Dodikom koji prijeti da će pocijepati BiH, koji radi protivustavne stvari, vrijeđa. Dakle podrška od gospodina Čovića i to u kritičnim momentima kad mi treba da postignemo sporazum, ići u Banjaluku, reći čuvajte Republiku Srpsku, okretati se protiv zakona koji je nametnuo Incko, to je stavljanje nama soli na rane. Nije to trebalo raditi i trebat će vremena da mi napravimo atmosferu u kojoj može proći jedan Izborni zakon, njegove izmjene”, naglašava Izetbegović

Izetbegović navodi da bi bila izdaja prihvatiti ono što insistira Čović i način na koji to insistira.

“Bilo bi jedno popuštanje pred ultimatumom. Ne znam kako se i on i Milanović nisu naučili da se sa Bošnjacima to ne može tako. trebao je vidjeti recimo kako gospodin Marošević u Varešu dobija podršku Bošnjaka. Dakle lijepa riječ, a nikako ucjene, pritisci. Nismo se prepali JNA, nismo se prepali Beograda, nismo se prepali Karadžića, Tuđmana”, poručio je Izetbegović.

Izvor: banjaluka.net