Prva isplata dividende u iznosu od 15 miliona marka akcionarima Rudnika željezne rude „Ljubija“ počela je ovog mjeseca. Istovremeno, iz RŽR „Ljubija“ očekuju tokom godine još jednu isplatu dividende akcionarima u sličnom iznosu.

Rudniku Željezne rude „Ljubija“ je kao suvlasniku prijedorskog „Arselor Mitala“ isplaćena dobit u iznosu od 15 miliona maraka. Najveći iznos, odnosno 10 miliona maraka dobio je Akcijski fond Srpske jer kao većinski vlasnik ima 65 odsto akcija RŽR „Ljubija“. Potom slijedi isplata fondovima i akcionarima kojih ima više od 1.200. To su pretežno bivši i sadašnji radnici prijedorskog rudnika koji čine oko 90 odsto malih akcionara. Predsjednik Skupštine akcionara RŽR „Ljubija“ Dubravka Grubiša kaže da se za svaku vlasničku akciju isplaćuje se 0,295 feninga.

– Odluka o isplati dividende donesena je na 38. redovnoj sjednici Skupštine akcionara. Isplatiće se dividenda od 15 miliona KM svim akcionarima. Početak isplate dividende je od 01. 05. 2022. i isplaćivaće se naredne tri godine – rekla je Grubiša.

Iz RŽR „Ljubija “ ističu da im je u cilju da se što veći broj akcionara prijavi za isplatu dividende. Za sve vlasnike akcija koji imaju pitanja u vezi sa isplatom dobiti, vrata RŽR-a Ljubija su otvorena. Rukovodilac službe pravnih poslova u RŽR „Ljubija“ Ognjen Hrnjak podsjeća da je veoma bitno ispoštovati rok isplate koji ističe prvog maja 2025. godine.

– Oni akcionari koji do tada ne predaju dokumentaciju koja je navedena u obavještenju koje smo mi objavili na više medija od lokalnih pa do republičkih, izgubiće pravo na dividendu, ne samo ovu već na sve buduće dividende tako da je vrlo bitno da dođu u naše društvo da dostave dokumenatciju koja je navedena u obavještenju – rekao je Hrnjak.

On navodi da bi tokom ove godine trebalo da bude isplaćena još jedna dividenda.

– Želim da se zahvalim Vladi RS koja je zajedno sa rukovodstvom društva i menadžerskim timom uspjela da dođe prvi put do isplate dividende u ovom iznosu od kada je RŽR „Ljubija“ akcionarsko društvo, odnosno od 2002. godine. Očekujemo i u narednom periodu da će doći do isplate dividende u sličnom iznosu, ali o tome ćemo blagovremeno obavjestiti javnost – rekao je Hrnjak.

Osim po isplati dobiti akcionarima RŽR „Ljubija“, maj ove godine, ostaće upamćen i po dodjeli koncesije preduzeću „Arselor Mital“ Prijedor za eksploataciju tri miliona tona rude na površinskom kopu „Ciganuša -Škorac“ u Ljubiji, na području opštine Oštra Luka. Nakon potpisivanja ovog ugovora ministar energetike i rudarstva Srpske Petar Đokić izjavio je da je dogovoren način raspodjele preostalog dijela dobiti prijedorskog „Arselor Mitla“. Ona iznosi oko 35 miliona KM od kojih 49 odsto pripada Srpskoj.

Izvor: Srpskainfo