Banjalučani od 1. avgusta plaćaju najskuplju autobusku kartu gradskog i prigradskog prevoza u regionu. Poskupljenje je dovelo do pojačanog korištenja automobila i došlo je do kolapsa u gradu. Nema trenutka kada u Banjaluci nema gužve u saobraćaju. Vozači se ljute, nerviraju, trube, proklinju svako crveno i Gradsku upravu koja je mjesecima pričala kako je uvijek tu za građane i svoj grad, što se ispostavilo kao neistina. Gradonačelnik Draško Stanivuković najavljivao je besplatan gradski prevoz, a sada je najskuplji u regionu.

Korisnici javnog prevoza u Beogradu, koji je deset puta veći od Banjaluke, plaćaju kartu oko 1,50KM. U Sarajevu je karta pojeftinila, pa sada košta 1,40 KM, dok Zagrepčani za vožnju u javnom prevozu izdvajaju 1,05 KM. U moru poskupljenja Banjalučani sada izdvajaju više novca i za kupovinu karte u javnom prevozu. Umjesto dosadašnjih 1,8 za pojedinačnu kartu građani plaćaju dvije marke i 30 pfeninga, što gradonačelnik pravda poskupljenjem goriva ali i udara inflacije.

Ovim su prevoznici izgubili mnogo mušterija, jer sve je više građana koji su se odrekli putovanja autobusom.

Ispitivanje koje je naš portal sproveo pokazuje da oko 50 posto građana više ne koristi javni prevoz. Evo šta su anketirani građani rekli o poskupljenju i novim promjenama.

„Ovo nikada ovako nije bilo. Autobusi kasne, gužve na cestama. Narod ludi. Trebalo bi uvesti više linija koje voze s obzirom na poskupljenje“

„Skuplji nam je prevoz i od Beograda. Od minimalca ne mogu hranu kupiti, a gdje su još režije i djeci za školu“

„Najviše cijene, najgori autobusi, a o redu vožnje da ne govorim“

Opada broj putnika, a da se sada definitivno isplati putovati automobilom kaže i Goran A. iz Banjaluke.

„Sada je definitivno isplatnija vožnja automobilom. Vozim se jeftinije, kao čovjek u čistom, ne znojim se, ne guram, ne diše mi se za vrat. Umjesto da je vožnja gradskim autobusima jeftinija i poželjnija, grad se potrudio da gradski prevoz koriste samo oni koji nemaju drugu opciju, a na njima se Stanivuković bogati“, kaže Goran koji je od prvog avgusta autobus zamijenio automobilom.

Dodaje da se na ovakav potez odlučilo mnogo njegovih kolega koji do posla troškove za gorivo dijele.

Zbog kolapsa linije kasne, putnici su nervozni i ovo je svakodnevna pojava od početka avgusta.

O poskupljenju prevoza gradonačelnik je istakao kako se nada razumijevanju građana. Iako je gorivo pojeftinilo do smanjenja cijena karata nije došlo. Grad do danas nije ništa preduzeo kako bi građane rasteretili poskupljenja. Da su lični interesi važniji od građana ispostavilo se nedavnom odlukom Gradske uprave grada Banjaluka i prijedlogom gradonačelnika Draška Stanivukovića da Banjalučani od prvog avgusta javni gradski prevoz plaćaju najskuplje u regionu.

Ovoj odluci su se suprotstavljali odbornici SNSD-a, smatrajući da ne treba udarati dodatno na džep građana, već im pomoći i ne nametati dodatne troškove ionako opterećenom kućnom budžetu.

Izvor: banjaluckeprice