epa10393862 Novak Djokovic of Serbia in action in his semi final match against Daniil Medvedev of Russia during the 2023 Adelaide International Tennis Tournament at the Memorial Drive Tennis Centre in Adelaide, Australia, 07 January 2023. EPA-EFE/MATT TURNER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND OUT

Najbolji srpski teniser Novak Đoković je na Božić uspio da se plasira u finale turnira u Adelejdu poslije pobjede nad Danilom Medvedevim u dva seta – 6:3, 6:4.

Đoković se borio, bio na ivici ambisa, ali je na kraju sve sačuvao i natjerao Medvedeva da mora da odservira na najbolji mogući način što je i učinio, pa je tako Srbin došao u priliku da servira za pobjedu, prenosi Blic.

Suočio se srpski teniser sa povredom zadnje lože lijeve noge, koja je mogla da ima mnogo veće posljedice, ali je uspio da bude jači i od nje i od Danila Medvedeva i slavio je trijumf rezultatom 2:0 (6:3, 6:4).

Ostaje da se vidi kako će se problem odraziti, najpre na meč protiv Sebastijana Korde u nedelju od 08.30 po srpskom vremenu, a onda i na period pripreme za Australija open koji počinje 16. januara.

Oba tenisera na početku su djelovala fokusirano i mirno, ali je prvi pod pritiskom popustio Medvedev i to već u četvrtom gemu.

Đoković ga je napao, a Rus odgovorio duplom greškom na brejk lopti i to je bila ključna prednost u ishodu prvog seta.

Međutim, glavna stvar iz tog perioda meča jeste bilo Đokovićevo proklizavanje prilikom kog je noga zapela i stradala je zadnja loža lijeve noge.

Novak Đoković
FOTO: MATT TURNER/EPA

U takvom stanju je spasao brejk loptu, a odmah pri sledećoj pauzi je zatražio medicinski tajm-aut i otišao u svlačionicu sa fizioterapeutom.

Dobio je tretman, vjerovatno i lijekove koji su “ubice” bolova, pa je uspešno priveo prvi set kraju, prenosi B92.

Ali, zebnja je ostala i bila je primjetna na licu Novaka. Povreda mu je “ušla u glavu”.

Na startu drugog dijela je bila primjetna zabrinutost na licu srpskog tenisera, a Medvedev je bivao sve sigurniji na svom servisu.

Pokušao je Rus da iskoristi situaciju, ali je dosta grešio kada god bi se ušlo u dužu razmjenu udaraca, što ga je dobrano nerviralo. Ni povrijeđenom Novaku nije mogao da naudi i stekne prednost, pa je krenuo njegov potpuni raspad.

Đoković je stekao sigurnost i, nadamo se, uvjerenje da povreda nije teže prirode, pa čim su bolovi iščezli, počeo je da “crta” po terenu.

Tako je u sedmom gemu zaustavio servise Medvedeva, forhendima došao do brejk lopte, a onda je rival ponovo pod pritiskom napravio duplu grešku.

Poklonio je Đokoviću brejk koji je bio u naletu i potom je sa novim lopticama najprije potvrdio brejk u najdužem gemu na meču, sa tri spasene brejk lopte, od kojih jednu drugim servisom od 200/km/h.

Samopouzdanje iz tog gema prenio je u sljedeći u sljedeće servise i tako došao do pobede plasmana u finale.

Protivnik u nedelju od 08.30 po srpskom vremenu biće Sebastijan Korda iz SAD, koji je ranije tokom jutra dobio meč protiv Nišioke predajom japanskog tenisera početkom drugog seta.

Izvor: Srpskainfo