Na veličanstveno obilježavanje Dana Republike Srpske, Sarajevo je i ovaj put negodovalo, čak i glasnije nego ranijih godina.

Zasmetalo je Sarajevu i naklonjenim strancima, sve: od razvijenih trobojki, prisutnih gostiju, učesnika defilea, odlikovanja, pa do vatrometa.

Republika će obilježavati svoj rođendan svidjelo se to kome ili ne, jedinstven je odgovor iz Srpske.

Opsesivna sarajevska “ofanziva” protiv istorije. I protiv 9. januara! Masovna psihoza zavlada čim Nova godina “zakuca” na gradska vrata.

Na demokratsko obilježavanje praznika da odgovore nedemokratskim metodama, utrkuju se u naučenoj, jednoumnoj sarajevskoj istoriji “ogrezli” istoričari, političari, naručeni analitičari, “novinarčine” po diktatu, “okuraženi” pseudo – likovi identiteta skrivenog iza tastature.

Svi oni koji naručeno ili istinski, maštaju o “građanskoj” BiH – ali uz tekbiranja, ratne zastave i islamističku ornamentiku!

I ovaj rođendan Srpske potvrdio je sarajevsko pravilo! Čak i agresivnije od prethodnih jer je proslavljen u podneblju gdje je Srpska rođena.

– Mi ovdje obilježavamo Dan Republike i to je važno i važniji su ovi uspjesi koje mi ostvarujemo nego da li će neki tamo iz svoje sujete ili mržnje nešto učiniti u toj Federaciji. Nek rade šta hoće – poručio je predsjendik Srpske Milorad Dodik.

Јoš dok su vršene pripreme za mirnodopske slavljeničke aktivnosti i svečani defile pripadnika legalnih i legitimnih organizacija, iz Sarajeva su odjekivali pozivi na mobilizaciju, na neustavno i paravojno orgijanje.

Kulminiralo je sa prvim zvucima koračnica. Po istorošenoj matrici već propalih tužilačkih predmeta “Referendum” ili “Sejdić- finci” sarajevska udruženja, a među njima i ona u kojima sjede ratni bošnjački oficiri i vojnici za zločin osumnjičeni, podnijela su krivične prijave protiv zvaničnika Srpske pa i same slavljenice – Republike Srpske i gradova domaćina slavlja, zbog navodnog nepoštovanja odluka Ustavnog suda BiH i kako kreiraju, “unošenja nemira među stanovništvo”.

A iz Srpske odaslate isključivo poruke mira, jedinstva i toleracije, poručuje jedan od optuženih – premijer Srpske Radovan Višković.

– Važno je da je Srpska nastala 9. januara 1992. godine u miru. Prvi ekscesi koji su se desili u BiH su iz aprila 1992. godine što znači da je Srpska tada već imala tri mjeseca svoga postojanja. Sve ono što neki drugi slave u BiH je vezano za ta nesrećna ratna dešavanja. I svima onima koji imaju bilo šta da kažu protiv našeg rođendana, mi pozivamo da sjednemo, razgovaramo i vidimo šta kome nije jasno – istakao je Višković.

A Sarajevu i dijelu naklonjenih mu legalnih i nelegalnih međunarodnih zvaničnika, čini se nije jasno ni zbog čega je predsjednik Srpske odlikovao ruskog predsjednika Vladimira Putina, pa prijete i insinuiraju.

Smeta li im to, eventualno, što Ruska Federacija čvrsto zastupa odredbe Dejtonskog mirovnog sporazuma pita ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov.

– Ova kritika OHR-a odluke predsjednika Srpske Milorada Dodika sasvim je bezveze, u stvari to i nije njihov mandat da kaže za to. S druge strane OHR da priča nešto o moralu to je sasvim amoralno u ovom dijelu. I zbog toga mi mislimo kao Ruska Federacija, mi ćemo i poštovati Dejtonski mirovni sporazum, mi ćemo razvijati odnose sa BiH kao prijateljskom državom – naglasio je Kalabuhov.

Dok iz Ruske ambasade stiže odgovor kako je stav OHR-a i nelegitimnog Kristijana Šmita apsolutno nekompetentan, impotentan i irelevantan, Dodik drugačijim ne vidi ni oglašavanje ostalih ambasadora ustoličenih u Sarajevu.

– Mi smo izabrani od naroda i mi ćemo u ime naroda govoriti. Narod je izašao na referendum i rekao da je 9. januar Dan Republike. I to je za mene važnije nego neko saopštenje frustiranog američkog ambasadora. To me ne zanima – rekao je Dodik.

Ne zanimaju sarajevske otrovne strelice ni predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Vučić kaže da je ponosan što njegov sin Danilo voli Republiku Srpsku i što je, u privatnoj režiji, boravio na obilježavanju njenog rođendana.

Sličan politički šamar Sarajevu stiže i iz crnogorske prijestonice. Crnogorski ministar pravde Marko Kovač kaže da mu je bila čast što je sa kolegom Aleksandrom Damjanovićem, nakon četvrt vijeka kao funkcioner izvršne vlasti, prisustvovao rođendanskom slavlju Srpske.

I njegov pretpostavljeni, premijer Crne Gore Dritan Abazović oglušio se na jadikovke Bisere Turković. Ne pada mu na pamet da smjenjuje ministre, što je protestnom notom priželjkivala duboko kompromitovana ministarka. Niti će, kaže Abazović, biti dijelom sarajevske kampanje.

A na sarajevsku kampanju, zaboravne, neuke, pa čak i svečarskim vatrometom isprepadane sarajevske “stručnjake” podsjeća i pravni savjetnik predsjednika Srpske Milan Tegeltija.

Zakon o praznicima Republike Srpske je izmijenjen i odluka Ustavnog suda, koliko god nakaradna i besmislena bila, je ispoštovana.

– Proslava bilo čega, pa i Dana Republike 9. januara, ne može se pravno zabraniti i nije nikakvo kršenje Odluke Ustavnog suda koji se bavi samo usklađenošću zakona sa Ustavom, a zakon je usklađen sa odlukom Ustavnog suda. Republika Srpska ima pravo da svakog dana pravi kakvu god želi proslavu i za to joj nije potreban nikakav zakon – naglasio je Tegeltija.

A svaki sarajevski pokušaj osporavanja rođendana dodatno samo jača ljubav prema Srpskoj njenih građana.

Svoje su rekli još u septembru 2016. godine na prvom postdejtonskom referendumu, kada su krunisali srpsko dostojanstvo, zaštitili istoriju i odlučili da rođendan domovine proslavljaju kada i kako to žele. A ne kada im to drugi nametnu političkim manifestima!

Autor: RTRS