U BiH i dalje različiti stavovi o ideji Otvorenog Balkana. Republika Srpska za, Federacija deklarativno u dilemi – da li pristupiti ovoj inicijativi. U Srbiji, Albaniji i Sjevernoj Makedoniji, zemljama koje su prije nekoliko godina postale dio ovog projekta već govore o dobrim rezultatima spoljnotrgovinske razmjene.

Političkom Sarajevu zasmetala je i konferencija na ovu temu, koju je u Banjaluci organizovalo Udruženje mladih ekonomista.

Incijativa Otvoreni Balkan, zamišljena da prvenstveno ekonomski poveže zemlje regiona, još nije u potpunosti zaživjela. Njoj su za sada pristupile samo Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija. Zašto bi i BiH trebalo da postane dio ovog projekta za organizatore Konferencije u Banjaluci o ovoj temi jednostavan odgovor.

Već u najavi, ova konferencija je prije nekoliko dana zasmetala političkom Sarajevu, pa su se u pojedinim tamošnjim medijima mogli pročitati naslovi da Otvoreni Balkan preko Banjaluke zaobilazi Sarajevo. Elmedin Konaković ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara kaže da je slična inicijativa prije deceniju pokrenuta kao Berlinski proces i da treba prvo to oživjeti pa onda ići u druge projekte.

– Hoću da vjerujem da je to priča u kojoj se više razmišlja ekonomski , ma da imate pojedine informacije koje govore o nekoj političkoj pozadini. Јa još ne želim na takav način da posmatram taj proces – kaže Konaković.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić, ističe da je čudno da baš na dan konferencije postoje određene osude od strane Sarajeva.

– Zašto već 3,5 godine ne priča da smo mi pokrenuli tu inicijativu već se danas kad se održava ova konferencija onda imate odrđene napade od strane Sarajeva da se zaobilazi – pita Klokić.

Niko ne želi da zaobilazi Sarajevo, poručuje ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović. Otvoreni Balkan je pružena ruka,a ne atak na zemlje regiona.

– Želimo da ovaj region bude prepoznat kao region mira, koji donosi prostor za investicije. Mislim da je to prirodno. Јako puno ljudi ide na ljetovanje u Crnu Goru, da li je normalno da oni satima stoje na granici – kaže Momirović.

A novoizabrani predsjednik Crne Gore Јakov Milatović nema dilemu da li se njegova zemlja treba priključiti Otvorenom Balkanu.

– Sve što ide u prilog građanima i privredi apsolutno sam za svaku regionalnu ekonomsku integraciju. Mislim da su neodvojive od EU integracija – dodaje Milatović.

I privrednici iz Republike Srpske podržavaju Otvoreni Balkan. Dok njihove kolege iz Sjeverne Makedonije govore o pozitivnim rezultatima pristupanja ovoj inicijativi , naša poslovna zajednica navodi probleme , jer BiH nije dio ovog projekta.

Administrativne procedure su skraćene. Planira se da jedna radna viza za radnika važi u svim zemljama Otvorenog Balkana. Iz Srbije najavljuju da će uskoro sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom na jedan dan otvoriti sve granične prelaze kako bi pokazali da to može funkcionisati.

Autor: RTRS