U organizaciji Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske danas je u Banja Luci održan okrugli sto pod nazivom “Energetska efikasnost u stambenom sektoru”.

Okrugli sto je okupio predstavnike Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju i Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske, te predstavnike gradskih uprava Banja Luke, Prijedora i Gradiške ,Privredne komore, toplana, “GIZ”-a kao i eksperte iz ove oblasti, kako bi se razgovaralo o temama energetske efikasnosti u stambenom sektoru, te pronašla zajednička rješenja koja će omogućiti povećanje broja utopljenih stambenih objekata kroz rasterećenje procedura, lakše iznalaženje sredstava, rješavanje problema na terenu i informisanje stanovništva.

Navedene aktivnosti su sastavni dio projekta “Dekarbonizacija energetskog sektora u Bosni i Hercegovini” koji finansira Ministarstvo za ekonomski razvoj i saradnju Savezne Republike NJemačke (BMZ), a provodi GIZ. Cilj projekta je stvaranje stabilnog i jedinstvenog regulatornog okvira i tržišnog prostora koji osigurava pouzdano snabdijevanje energijom i privlači investicije u energetski sektor sa niskom emisijom štetnih gasova.
Okrugli sto se realizuje u okviru kampanje “Domaćinski s energijom – i ljepše i isplativije” koju je pokrenuo Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, a čiji je cilj podići svijest javnosti o značaju energetske efikasnosti u stambenim sektoru.
Skup je rezultirao pokretanjem inicijative i nizom preporuka koje će omogućiti povećanje broja utopljenih stambenih objekata, što u konačnici ima za cilj poboljšanje kvaliteta života građana. Predstavljen je i Geoportal – mapa energetske efikasnosti grada Prijedora kao prva ove vrste u Republici Srpskoj. Predstavnik grada Prijedora na ovom skupu bio je načelnik Odjeljenja ta prostorno uređenje Danijel Zrnić.

Izvor: prijedorgrad