Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska neće dozvoliti da joj bude oduzeta imovine i pozvao sve u Republici Srpskoj da se stave u funkciju njenog ustavnog branioca.

Dodik je istakao da se ambasador SAD u BiH Majkl Marfi ponovo petlja u unutrašnje stvari BiH i opet govori o tome u nadi da će ga neko poslušati.

– Mi kažemo da ga nećemo poslušati. U onome momentu kada se odluče, a imamo informaciju da će se odlučiti da putem nepriznatog visokog predstavnika uđu u sferu regulisanja imovine, istog trenutka ćemo zakazati Narodnu skupštinu i Vladu i donijeće se odluka o statusu Republike Srpske – rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je pozvao sve građane u Republici Srpskoj, uključujući političare, novinare, ljekare, privrednike, radnike i domaćice, da se stave u funkciju njenog ustavnog branioca, jer je pravo, kako je rekao, na strani Srpske, a na drugoj je nepravda koja želi da se nametne.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska nema drugog izlaza i gura se uza zid, a američki ambasador misli da sve zna i da ima prava da sve može da radi.

– Onda kaže da to možemo dobiti na raspolaganje. Kakvo raspolaganje? Pravni status imovine je regulisan, a ako neko može da da na raspolaganje imovinu, to može da da samo Republika Srpska, nikakva BiH – istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da se prave tajni pakleni planovi kako da se Srpskoj oduzme imovina da bi postala prazna ljuštura, jer je transfer prenesen u Sarajevo.

On je dodao da Srpska zna šta znači ukoliko kaže da se povlači crvena linija i proglasi nezavisnost.

– Znamo ako proglasimo nezavisnost, ako nas na to natjeraju, da ćemo morati da snosimo represije koje dolaze sa strane Zapada, ali mi imamo druge prijatelje i nismo baš neko ko nema nikoga – naglasio je predsjednik Srpske.

On je podsjetio da Ustavni sud svaki dan govori kako Srpska mora poštovati njegove odluke, a 1995. godine je donio odluku da je samo relevantna ona ličnost koja je dobila relevantnu odluku Savjeta bezbjednosti kao visoki predstavnik i tu odluku ne poštuje.

– Samo žele da sprovode silu. Zato i ova dva aviona, ali oni će samo naletjeti i preletjeti. Vjerujem da će oni visoko letjeti iznad Republike Srpske – zaključio je Dodik.

Izvor: Srpskainfo