ПРИЈЕДОР, 18. ЈУНА /СРНА/ - Мјештани приједорске мјесне заједнице Бистрица организовали су данас протесту шетњу против експлоатације угља на подручју ове мјесне заједнице.

Nakon protestne šetnje, blokade pristupnog puta, “živog zida” i buntovničke žurke uz roštilj, mještani Bistrice kod Prijedora, koji su ustali protiv otvaranja rudnika lignita u njihovom selu, sada su se otvorenim pismom obratili gradskim vlastima.

Podsjećamo, Bistričani koji se bune protiv rudnika, koji, kako tvrde, nema potrebne dozvle, izborili su se za vanrednu tematsku sjednicu Skupštine grada Prijedora.

Dva dana prije sjednice, koja će biti posvećena rudarenju na području Prijedora, Bistričani su poslali otvoreno pismo, kako navode: gradonačelniku, Skupštini grada, odbornicima i građanima Prijedora.

U tom pismu podsjetili su da je sve počelo prije 10 godina, kada je Božo Marić iz Omarske počeo da kupuje zemlju u njihovom selu, govoreći da će u Bistrici otvoriti etno eko selo.

Poslije toga on je kupljeno zemljište ustupio teslićkoj firmi “Drvo-export”, čiji je vlasnik odbornik SNSD iz Teslića Srđan Klječanin Rufi, od ranije poznat po sumnjivim poslovima sa šumom.

– Početkom maja 2023. mještani su uočili da se u srcu Bistrice, na lokaciji pored rijeke Crljenjače, odvijaju čudne i njima nepoznate aktivnosti s kamionima, bagerima i sličnom mehanizacijom. Niko nije znao o čemu se radi niti ko izvodi te aktivnosti – navodi se u pismu.

Ispostavilo se, navode, da se radi o pripremnim radovima za otvaranje rudnika lignita.

Oni upozoravaju da se radovi obavljaju bez potrebne dokumentacije i da su ranija istraživanja pokazala da lignit sa tog lokaliteta ima povišen nivo sumporu što, kako navode, može usloviti višu generaciju sumpor dioksida u dimnim gasovima, a samim tim i veće zagađenje vazduha.

– Preduzeće „Drvo-export“ iz Teslića nema zaključen ugovor o koncesiji sa Ministarstvom energetike i rudarstva, niti jedan drugi valjan dokument za obavljanje aktivnosti koje trenutno obavlja, a svakodnevno se vrši devastacija zemlje i svaki dan se sve više Bistrica ekološki devastira – navodi se u otvorenom pismu.

Dodaje se da preduzeće „Drvo-export“ očigledno “ima saradnike u institucijama sistema, jer je nemoguće da niko od inspekcijskih i policijskih organa nije mogao utvrditi niti jednu neispravnost koja bi naložila da se ove nezakonite aktivnosti zaustave”.

– Građani MZ Bistrica su odlučni da istraju u ovoj borbi, sa ili bez podrške institucija, i neće odustati dok se ove nezakonite aktivnosti ne zaustave. Kozara ovo nije zaslužila i ne dozvolite da nas se naši preci stide – poručili su mještani Bistrice u otvorenom pismu.

Izvor: Srpskainfo