DCIM100MEDIADJI_0443.JPG

Samo tri dana, nakon što je u Službenom glasniku Republike Srpske objavljena odluka Vlade Srpske o pokretanju postupka za dodjelu koncesije za rudnik lignita u Bistrici, počeo je progon mještana, koji su protiv rudnika.

Kako su za Srpskainfo potvrdili mještani Bistrice kod Prijedora, dvojica njihovih komšija su jutros pozvana da se jave u Policijsku stanicu.

Kako saznajemo, radi se o Svetozaru Vučkovcu i Kosti Iviću. Ivić i njegova braća imaju zemlju pored puta, kojim prolaze građevinske mašine, koje, bez ikakve dokumentacije, pripremaju teren za rudnik.

Kako tvrde mještani, geodeskim mjerenjem je ustanovljeno da je put bespravno proširen i da zahvata privatne posjede Ivićevih.

Zbog toga su mještani, koji već više od mjesec dana protestuju protiv otvaranja rudnika, blokirali sporni put i svojim tijelima brane prolazak kamionima i bagerima.

– Jutros je policija bila na tom našem punktu, gdje se okupljamo, i rečeno nam je da imamo dva dana da se smaknemo, jer kako kažu, nemamo pravo da blokiramo javni put, iako svi mi znamo da je to privatna zemlja – rekao je za Srpskainfo mještanin Daniel Lazić.

On je dodao da su poliajci rekli da će pokrenut krivični postupak protiv mještana, zbog blokade spornog puta.

Uprkos protestima mještana, Vlada Republike Srpske je dolučila da koncesiju za rudnik lignita u Bistrici da firmi “Drvo -eksport” iz Teslića.

Prema pisanju medija, vlasnik ovog preduzeća je Srđan Klječanin Rufi, odbornik SNSD u Tesliću, od ranije poznat po sumnjivim poslovima sa sječom šuma.

Izvor: Srpskainfo