Borci, studenti, akademska zajednica, političari – svi su redom protiv nametnutih odluka Kristijana Šmita. To je kažu urušavanje Republike Srpske, a ona je, podsjećaju, jedini garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima.

Kristijan Šmit je nelegalan i nelegitiman i baš kao i njegovi predhodnici radi protiv Republike Srpske. Institucije moraju zauzeti oštar stav i reći – dosta je, kažu oni koji su stvarali Srpsku.

– Јer ako se tako nastavi, životi 23.000 ljudi dati za Republiku Srpsku izgubiće svaki smisao. Mi vrlo dobro znamo da je Republika Srpska, garant opstanka srpskog naroda na ovim prostorima – izjavio je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Podršku institucijama Republike Srpske daju oni koji će je čuvati u budućnosti – Studentski parlament ali i Senat i Upravni odbor Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Apel i na jedinstvo svih političkih predstavnika srpskog naroda.

– Јa kao neko ko studira u Republici Srpskoj, kao član akademske zajednice, želim da pozovem i ostale stanovnike Republike Srpske da u ovim teškim trenucima budemo jedinstveni jer zaista ne smijemo da dovedemo u pitanje opstanak naše Republike Srpske – rekao je Milan Savić, predsjednik studentskog parlamenta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Da predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ima veliku podršku u narodu i da se prema svemu sudeći, Šmitovi potezi ovdje neće primjenjivati, ocjenjuje i bivši predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

– I treba biti potpuno jasan i reći da ovo što radi Dodik nailazi na veliku podršku javnosti u Republici Srpskoj, kako god mi na to gledali. Samo postoji on sada, a glasovi nekih drugih, nosi ih vjetar. On gazi. Sada to i vidimo kako to ide i funkcioniše – konstatovao je Šarović.

Iz Prve SDS upozoravaju da bi eventualno kažnjavanje izabranih predstavnika srpskog naroda bilo jednako kažnjavanju čitavog naroda.

– Cilj je urušavanje Republike Srpske i stvaranje unitarne BiH-a. To im sigurno neće proći – istakao je Rajko Papović, predsjednik Prve Srpske demokratske stranke.

Stav institucija Srpske je jasan. BiH je međunarodni protektorat, Šmit nelegalan i nelegitiman, a sila iznad prava ne može.

– To je situacija kada sila nadvladava pravo. Vi ovdje imate situaciju da je dljana pojedinac da je nelegalan i nelegitiman donosi određenu normu koja nema uporišta u toj društvenoj stvarnosti – navodi Marko Romić, savjetnik predsjednika Republike Srpske.

Na situaciju u kojoj se našla BiH, Radovan Kovačević upozorio je na Parlamentarnoj skupštini OEBS-a u Vankuveru, kao član delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a.

– Stalno smo na udaru kritika, ali mogu da vas uvjerim da sve što radimo jeste da vodimo institucionalnu, demokratsku, legalnu i mirnu borbu za zaštitu naših ustavni prava i ustavnog poretka u BiH. Sa ovog mjesta, tražimo pomoć OEBS i svih vas. Molim vas da pomognete da se oslobodimo takozvanog visokog predstavnika i stranih sudija u našem Ustavnom sudu.

Za predsjedavjućeg Doma naroda BiH Nikolu Špirića,  ključni su zatvaranje OHR-a, kraj mandata stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH i vraćanje pregovorima. To je kaže jedina šansa za evropski put BiH.

Autor: RTRS