Stalni predstavnik BiH pri UN, Zlatko Lagumdžija, nastavio je stazama svojih prethodnika na toj funkciji, koji su diplomatsku misiju u Njujorku razumjeli kao idealnu priliku za promociju isključivo radikalnih bošnjačkih političkih teza, bez bilo kakvog uvažavanja stavova i interesa Republike Srpske.

Nekadašnji lider SDP i bivši ministar spoljnih poslova BiH, koji je na čelu Misije BiH u UN zamijenio kontroverznog Svena Alkalaja, svojim prvim izjavama i potezima već je uveliko nadmašio svog prethodnika, inače poznatog po brojnim skandalima i samovoljnim istupima u Generalnoj skupštini UN.

Obraćajući se zvanicama na događaju koji je u Njujorku organizovala Američko-bosanska zajednica, a povodom godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici, Lagumdžija je Republiku Srpsku nazvao “takozvanom”, kao i “projektom” koji je nadživio svoje “zločinačke tvorce”.

– Sve je to svjesno rađeno kako bi se fizički i biološki uništili Bošnjaci kao jedna etnička grupa. Tadašnja politička i vojna vlast takozvane Republike Srpske planirala je zločin genocida i pružala logističku podršku zločincima – rekao je Lagumdžija na skupu kojem je, kako se navodi, prisustvovao i gradonačelnik Njujorka Erik Adams.

“Trojka” radikalnija od SDA

Šef diplomatske Misije BiH u UN, koji bi po prirodi stvari trebalo da predstavlja cijelu zemlju, a koja je, po Dejtonskom sporazumu i važećem Ustavu BiH sačinjena od dva ravnopravna entiteta, dalje je nastavio u sličnom stilu.

– Haški tribunal je izrekao doživotnu kaznu prvom predsjedniku samoproglašene Republike Srpske, Radovanu Karadžiću, kao i drugim najvišim političkim i vojnim dužnosnicima. Njima je pravomoćno presuđeno, ali za razliku od žrtava, njihov projekat nije mrtav – dodao je Lagumdžija, pritom povlačeći paralele između prvog predsjednika Srpske Radovana Karadžića i njenog aktuelnog predsjednika, Milorada Dodika.

Inače, sve što je Lagumdžija izjavio na navedenom skupu objavljeno je i na službenoj internet stranici Stalnog predstavništva BiH pri UN.

Politički analitičar Velizar Antić za Srpskainfo kaže da se stavovi novog ambasadora BiH pri UN, koga je inače predložio bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, ni najmanje ne razlikuju od stavova koje su u Njujorku ranije iznosili ambasadori imenovani od strane SDA ili Stranke za BiH.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA