Direktor banje “Mlječanica” Darko Banjac kaže za ATV da su sve ustanove u Republici Srpskoj jedinstvene što se tiče svih odluke i da će svi raditi kao tim za Republiku Srpsku.

“Sastanak je bio odličan. Ovakvih sastanaka treba da bude više, slažem se sa predsjednik Republike Srpske Miloradom Dodikom da ovakvih sastanaka treba da bude više, da jednom u tri mjeseca svi direktori institucija, ustanova svi ministri, pomoćnici ministara, sekretari treba da sjednu na jedno mjesto da vidimo i da razgovaramo kako bi nam Republika Srpska bila bolja i jača”, rekao je Banjac nakon današnjeg sastanka najviših zvaničnika Srpske sa rukovodiocima javnih preduzeća i institucija Srpske.

On poručuje da je fokus bio na apsolutnom jedinstvu Srpske.

“Danas je pokazano da sve institucije, sve ustanove Republike Srpske u potpunosti jedinstvene što se tiče svih ovih odluka. Mi idemo do kraja. Stojimo jedni iza drugih. Radićemo kao jedan tim za Republiku Srpsku. Ne interesuje nas ni gospodin Kristijan Šmit ni Ustavni sud mi smo svoje zakone donijeli”, kaže Banjac.

On napominje da kada druga strana bude spremna da ispoštuje međunarodno pravo, da imenuju visokog predstavnika u skladu sa međunarodnim pravo a to je da ga je imenovao Savjet bezbjednosti da odu sudije stranci odnosno da u Predstavničkom Domu Parlamnetrane Skupštine BiH donesu zakon gdje neće više sjedniti sudije stranci, mi smo spremni da povučemo i svoje zakone. Do tada mi se borimo za Dejtonski sporazum i Ustav BiH.

“Ono što je jako bitno i od strane predstavnika Vlade i od strane ministra finansija jeste da budžet koji je usvojen 2023. godine biće u potpunosti ispoštovan što se tiče institucija, Vlade i svega. Ono što je bitno jedu dodatna sredstva koja će se obezbijediti za poljoprivrednike i sve one grane kojima je to potrebno. tako da nema nikakve finansijske krize, pokazana je velika finansijska stabilnost što se tiče Republike Srpske”, kaže Banjac i dodaje:

“Očigledno da je to okrestrirana i dogovrena borba gdje na jednoj strani imamo opoziciji koja u suštini govori već deset godina da neće biti isplaćene plate i penzije. Penzije se redovno isplaćuju čak su i povećane, a sa druge strane imamo strane ambasade, pojedine strane ambasade koje apsolutno utiču kako bi izvšile destabilizaciju u unutrašnjem tijelu republike srpske. to se neće desiti”.

Komentarišući samovolju Elmedina Konakovića, Banjac ističe da je to kršenje Ustava od ljudi koji dolaze iz FbiH na nivo zajedničkih institucija.

“Oni neće da razumiju državna zajednica BiH postoji zato što u njoj postoje dva entiteta, ukoliko državna zajednica ne bude poštovala dva entitetane može da funkcioniše ni da postoji. Glavnu spoljnu politiku vodi Predsjedništvo BiH i član Predsjedništva ispred Republike Srpske to je Željka Cvijanović. To što je uradio ministar inostranih poslova je nedopustivo, ali to je njihova stalna praksa. Oni to rade uvijek i to me ne iznenađuje. Kršenje ustava zakona, Dejtonskog sporazuma. Oni hoće da zajedno sa strancima naprave unitarnu BiH, a to ne mogu”, kaže Banjac i poručuje da mogu uspjeti samo kada bi sklonili Dejtonski sporazum, a tu im je Republika Srpska jedina prepreka.

“To partnerstvo koje imamo sa zajedničkim institucijama na nivou BiH odnosno koje ima Republika Srpska ne zasniva se na političkim partijama. Jednostavno entitet Federacija ima svoje predstavnike, Republika Srpska svoje predstavnike i to je partnerstvo. mi smo osuđeni da sarađujemo sa ljudima iz federacije koje biraju građani Federacije da bi funkcionisala državna zajednica BiH. Ukoliko se oni tako nastave ponašati očigledno da državna zajednica bih ne može da funkcioniše”.

Izvor: ATV