Ustavni sud BiH sistematski vrši diskriminaciju Republike Srpske i njegovo ponašanje je neustavno, rekao je u našem Јutarnjem programu Milan Blagojević savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH.

– Oni ne samo da su pokazali da krše Ustav BiH, nego oni ne poštuju ni sopstvena pravila – poručio je Blagojević.

Blagojević je istakao da je u ponedjeljak, kada je na snazi još bio član 39 Pravila Ustavnog suda BiH koji propisuje da se sjednica ne može održati, već odgoditi ako joj ne prisustvuju najmanje trojica sudija iz Federacije BiH i najmanje jedan sudija iz Republike Srpske.

– U članu 42 oni su sebi propisali da to odlaganje ne može trajati duže od šest mjeseci, i da onda ponovo zakazuju sjednicu – kaže Blagojević.

Međutim, dodaje Blagojević i podsjeća, da ako nema najmanje jednog sudije iz Republike Srpske, a radi se o neopravdanom razlogu njegovog izostanka, tek tada se može održati plenarna sjednica i tada na njoj mogu donijeti odluku o izmjenama pravila Ustavnog suda BiH – rekao je Blagojević.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH izbrisao je odredbu u Pravilu ovog suda o odgađanju sjednice ako ne prisustvuju najmanje trojica sudija koje je izabrao Predstavnički dom Parlamenta FBiH i najmanje jedan sudija kojeg je izabrala Narodna skupština Republike Srpske.

Autor: RTRS