Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Željko Budimir ocijenio je da je skandalozno to što je Fakultet za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije u Sarajevu suspendovao dvije studentkinje srpske nacionalnosti koje su bile izložene medijskoj hajci zbog objava na privatnom profilu na Instagramu.

“Na osnovu pritiska političke čaršije najstrožije se kažnjavaju studenti. Sigurno je ovo kažnjavanje po nacionalnoj i vjerskoj osnovi. Ono što se dešava u visokoškolskim ustanovama i institucijama u FBiH i nekim zajedničkim institucijama naprosto pokazuje da imamo problem srpskog kadra, a u ovom slučaju srpskih studenata”, izjavio je Budimir za Srnu.

Budimir je poručio da se slične situacije nisu dešavale u Republici Srpskoj u kojoj studira dosta i Bošnjaka i Hrvata iz raznih dijelova BiH.

“Oni se u Republici Srpskoj osjećaju slobodno, imaju apsolutno isti tretman, niti ih ko na bilo koji način proziva, izdvaja. Srpska je otvorena za sve, a posebno za populaciju mladih studenata, što ne možemo reći za FBiH, konkretno za Kanton Sarajevo”, rekao je Budimir.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo suspendovanim studentkinjama može pomoći na način da im preporuči nastavak studija na Fakultetu za bezbjednosne nauke u Banjaluci, ukoliko to žele.

Studentkinje Valentina Vujičić i Slađana Todić isključene su sa Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu na zahtjev dekana, radi, kako je navedeno, grubog narušavanja ugleda Univerziteta i Fakulteta.

One su izložene medijskoj i hajci svojih kolega i drugih iz FBiH jer je jedna od njih na ličnom profilu na Instagramu objavila fotografiju sa podignuta tri prsta, a druga fotografiju generala Vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

Tužilaštvo BiH je protiv njih formiralo predmet i zatražilo materijal od Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Izvor: SRNA/ATV