Načelnik Policijske uprave Prijedor Dragan Milojica izrazio je zadovoljstvo što je obilježavanje Dana sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u Pogromu “Oluja” 4. avgusta proteklo bez incidenta, istakavši da su složene poslove obezbjeđenja činile intenzivne pripreme od dvije sedmice.
Milojica je na konferenciji za medije u Prijedoru rekao da se ovakvi događaji ne organizuju svaki dan, ali da Policijska uprava u ovom gradu ima slična iskustva u vezi sa Donjom Gradinom, iako je razlika u tome što je ovaj skup organizovan u urbanom dijelu.

“Ovdje smo imali zatvaranje poslovnih subjekata, ugostiteljskih objekata, parkinga, zatim zabranu točenja alkohola i zabranu saobraćaja, kao i kontrolu svih lica u organizaciji, učesnika, novinara, radnika na održavanju. Čak smo i uprkos zabranama saobraćaja u dobrom dijelu grada, velikim gužvama i brojnim eskortima uspjeli održati saobraćaj prohodnim”, istakao je Milojica.

Načelnik sektora policije Zoran Jež zahvalio je građanima jer su bili predusretljivi i ispoštovali sva policijska uputstva.

On je napomenuo da su u julu organizovana čak 54 javna skupa i da su svi protekli bezbjedno, te da se i na osnovu toga može ocijeniti da je je stanje bezbjednosti stabilno.

Policijska uprava Prijedor evidentirala je 74 krivična djela, što je za pet krivičnih djela ili 6,3 manje nego u istom mjesecu lani.

Po nepoznatom izvršiocu evidentirano je 21 krivično djelo ili 26,3 odsto od ukupno evidentiranih, a ukupna rasvijetljenost prijavljenih krivičnih djela iznosi 84,2 odsto, a po nepoznatom počiniocu 47,8 odsto.

Načelnik sektora kriminalističke policije Goran Karan naveo je da je zabilježeno sedam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, od kojih je pet koruptivnog karaktera, a da materijalna šteta i protivpravno stečena imovinska korist iznose 278.412 KM.

Prema njegovim riječima, nije bilo razbojništava, iz oblasti zloupotrebe droga evidentirano je pet krivičnih djela i 20 prekršaja, za veoma kratko vrijeme rasvijetljena je krađa automobila “audi” i zabilježeno je 14 krivičnih djela nasilja u porodici.

Iz oblasti javnog reda i mira evidentirano je 50 prekršaja ili za trećinu manje nego lani, dok je u oblasti bezbjednosti saobraćaja bilo 1.906 prekršaja, 111 saobraćajnih nezgoda u kojima nije bilo smrtnih posljedica po lica, a iz saobraćaja su isključeni 44 vozila i 286 vozača, od kojih 256 zbog pijanstva.

Izvor: SRNA/kozarski