Većina škola u Srpskoj neće primjenjivati drastične zabrane za učenike o nošenju mobilnih telefona. Oni se odnose jedino na upotrebu telefona na času.

U javnosti je juče odjeknula informacija da je Osnovna škola „Bila“ iz Viteza zabranila đacima donošenje mobilnih telefona, računara, MP3 i drugih sličnih uređaja u školu.

Iz ove škole kažu da su samo oživjeli stari projekat „Stop mobilnim telefonima u školu“ još iz 2019. godine, koji je pokazao dobre rezultate, te napominju da je takva odluka donesena na prijedlog Savjeta učenika, roditelja i nastavnika. Svim učenicima će, kažu, biti dostupni telefoni škole za sve informacije, i to do sedam sati naveče.

– Važno je napomenuti da svi nastavnici i učitelji tokom nastave neće biti dostupni na svojim mobilnim telefonima, kao primjer svim učenicima – rekli su iz ove škole.

Mada je sličnih najava ranije bilo i na području Srpske, škole ipak neće uvoditi klasične zabrane.

U Aktivu direktora osnovnih škola regije Doboj potvrdili su nam da nisu usvajali nikakve drastične promjene u vezi korištenja mobilnih telefona.

– Za sada ostaje kao što je i bilo, nismo zauzimali jedinstven stav na nivou Aktiva, svaka škola će individualno donositi odluku – kaže predsjednik Aktiva, Ljubiša Blagojević.

Što se tiče škole „Vuk Karadžić“, u kojoj je on direktor, telefoni su zabranjeni samo na času.

– Dijete može da donese telefon, ali ne može da ga koristi za vrijeme nastave. U slučaju da upotrebljavaju mobilni na času, kućnim redom je propisano da im se telefon oduzme, a potom zovemo roditelje – objašnjava on.

I u Aktivu direktora srednjih škola Bijeljina ističu da ostaju pri ranijoj odluci da učenici ne smiju koristiti mobilne telefone tokom nastave. Cilj je da se skoncentrišu na predavanja.

– Nema tu klasičnog ometanja časa u smislu da njima zvoni telefon u učionici, ali je činjenica da đaci uz njih nisu fokusirani na nastavu – kaže predsjednik Aktiva, Duško Đurić.

Ministarka prosvjete RS, Željka Stojičić, najavila je da planiraju u sve škole uvesti aplikacije za filtriranje internet saobraćaja, koja će sve učenike za vrijeme boravka u školi zaštititi od zlonamjernih sadržaja na internetu.

Izvor: Srpskainfo