Grad Prijedor uvažiće zahtjev roditelja učenika iz sela Pejići koji su zatražili da bude riješen prevoz đaka koji idu u drugu smjenu, a javni prevoz im je udaljen pet do sedam kilometara do stanovanja, naveli su iz nadležnog gradskog odjeljenja. Grad će pristupiti izradi novog elaborata razvoja gradskog i prigradskog saobraćaja jer na području grada ima dosta nerentabilnih linija, najavljeno je iz Odjeljenja za saobraćaj, komunalne poslove i zaštitu životne sredine i imovinsko-stambene poslove.

Vršilac dužnosti načelnika ovog odjeljenja Aleksandar Šobot rekao je da će pri izradi elaborata, pored zahtjeva roditelja učenika iz Pejića, biti uvaženi zahtjevi i ostalih, učenika ili putnika, koji imaju slične i iste probleme.

U gradskom budžetu je stavka za sufinansiranje neprofitabilnih autobuskih linija za prošlu godinu iznosila 115.000 KM, dok je za ovu uvećana na 168.000 KM, ali joj je na zahtjev Auto-moto društva dodat i dio koji se do sada nije nalazio u gradskoj kasi, a odnosi se na finansiranje “pauk” vozila.

Na javnoj raspravi, i ovo gradsko odjeljenje je prilikom donošenja budžeta za ovu godinu tražilo da se uvrsti subvencija za usluge “pauk” vozila, i to 18.000 KM.

Duško Mrđa je u ime Udruženja autobuskih prevoznika regije Prijedor predložio povećanje te stavke sa 115.000 KM na 340.000 KM, a šef gradskog Odsjeka za saobraćaj Aleksandar Jeftić sa 115.000 na 300.000 KM.

Iz budžeta su povećane subvencije za javno gradsko preduzeće “Autotransport”. U 2023. godini bilo je planirano 150.000 KM, a rebalansom je taj iznos uvećan na 250.000 KM. Za ovu godinu stavka je uvećana za 120 odsto i iznosi 550.000 KM.

Izvor: SRNA/kozarski