Dva susjedna sela, Bistrica kod Prijedora i Verići kod Banjaluke, organizovala su Dan vjere, tradicije i običaja.

U okviru prvog verićko-bistričkog Dan vjere, tradicije i običaja služena je litrugija, a potom i pomen poginulim borcima ovog kraja. Pripremljena je tradicionalna trpeza i organizovano takmičenje u pripremanju kotlića.

– Oduševljeni smo. Nekad je ovdje, na primjer za Gospojinu, 28. avgusta bio velik zbor – kaže Rada Popović predsjednica Udruženja žena “Bistrilanka” Bistrica.

Neizbježna je bila i tradicionalna pjesma – ojkača.

Manifestaciju su organizovali parohija bistričko-verićka, Udruženje “Kozarčani“ iz Bistrice i Udruženje “Verićani” iz Verića.

– Mi smo narod koji treba da se sabiramo, da se jedničarimo, trebamo jedni sa drugima da razgovaramo da preovladamo ovu, možemo reći bolest otuđenja koja vlada u svum našem svijetu – rekao je jerej Igor Marić paroh parohije Bistrica-Verići.

Srđan Radulj predsjednik Skupštine Udruženja “Kozarčani” Bistrica istakao je da je prevashodni cilj druženje i prenošenje iskustava i znanja najmađim generacijama i da im se ukaže na potrebu ovakvog vida druženja.

Održano je takmičenje u starim sportskim disciplinama, povlačenju konopca i bacanju kamena s ramena. Manifestaciju su finansijki podržali gradske uprave Prijedora i Banjaluke.

Autor: RTRS