Finalizacija dogovora koji su predstavnici Boračke organizacije Republike Srpske postigli sa predsjednikom Republike i premijerom, o poboljšanju statusa boračkih kategorija, danas na sjednici Predsjedništva BORS-a. Svi borci, bez obzira na godine života i kategorizaciju, mogu podnijeti zahtjev za mjesečni borački dodatak, za šta će u budžetu Srpske za narednu godinu biti obezbijeđeno dodatnih 150 miliona maraka. Uslov je da su proveli najmanje mjesec dana u zoni borbenih dejstava, a zahtjeve mogu predati u svojim opštinama najkasnije do 1. oktobra. Borci bi mjesečni dodatak od tri marke po mjesecu učešća u zoni borbenih dejstava trebalo da počnu primati od 1. januara sljedeće godine, a do tada dvije marke i 20 pfeniga po mjesecu učešća.

U prvoj zoni borbenih dejstava, kada se branila otadžbina, svoj doprinos dao je i Radoslav Tomić iz Prijedora. Zadovoljan je što će, prije nego što napuni 60 godina, moći ostvariti pravo na mjesečni borački dodatak.

– Ovo je priznanje nama koji imamo 6,7,10 mjeseci. Priznanje da smo bili tamo i doprinijeli toj borbi. Zadovoljan sam ne zbog količine novca nego što neko priznaje da sam ja taj – naveo je Tomić.

Pravo na mjesečni borački dodatak ostvaruju svi borci od prve do sedme kategorije koji su proveli bar mjesec dana u zoni borbenih dejstava. Ukinuta je i starosna granica koja je ranije bila do 60 godina života. Ova tema danas je bila na dnevnom redu sjednice Predsjedništva Boračke organizacije.

–  U toku je finalizacija postignutog dogovora predstavnika BORS-a i predsjednika Srpske Milorada Dodika o poboljšanju položaja boraca”. Postignuto je nešto što se zove ravnopravnost.Svi koji su učestvovali u ratu bar jedan mjesec i ona djeca koja su tad bila par mjeeci i oni stariji sad se uvode u pravo za podnošenje zahtjeva – kaže Goran Rogić, predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske.

– Napokon ulazi i ta kategorija u pravo na borački dodatak. Sad smo ukinuli starosnu granicu, sve kategorije mogu da uđu u borački dodatak. I oni koji su bar jedan mjesec proveli u ratu – naveo je Radan Ostojić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Borci zahtjeve mogu podnositi u svojim opštinama i gradovima, uz rješenje o kategorizaciji, kopiju lične karte i tekućeg žiro-računa.

– Potrebno je da im bude rješenje o kategorizaciji, da su kategorisani borci od prve do sedme kategorije i kopija lične karte. Za sad je to dovoljno uz zahtjev koji se direktno popunjava u Odjeljenju i predaje se ovdje na protokol zbog dokumenata i poslije će se raditi rješenja, na osnovu Uredbe Vlade Republike Srpske – naveo je Ranko Kolar, v.d. načelnika Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu grada Prijedora.

– Uputili smo danas lokalnim zajednicama da moraju da primaju sve zahtjeve a da će po tim zahtjevima postupati nakon donošenja uredbe na Vladi – rekao je Danijel Egić, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske.

Vlada će za jedinstveni mjesečni borački dodatak iz budžeta izdvojiti dodatnih 150 miliona maraka.

Autor: RTRS