Neustavno i takozvano pravosuđe BiH u vidu nametnutih Tužilaštva i Suda pokušava ukinuti Ustav Republike Srpske, istakao je pravnik Slavko Mitrović.

– Neustavno i takozvano pravosuđe BiH pokušava ukinuti, ne samo odredbu po kojoj je predsjednik Republike obavezan da potpiše ukaz o proglašenju zakona koje donosi Narodna skupština Republike Srpske, već i samu instituciju predsjednika Srpske, tražeći zabranu političkog djelovanja za Milorada Dodika i njegovo uklanjanje sa političke scene – naveo je Mitrović u kolumni za Glas Srpske.

Podsjetio je da je optužnicu podnio tužilac Nedim Ćosić, a potvrdila sudija Јasmina Ćosić Dedović.

– Taj tužilac se kretao u službi uz nekoliko nezakonitosti, a krunska osobina Dedovićke je njeno službovanje u OHR-u i Haškom tribunalu u vrijeme oslobađanja Nasera Orića. Kao sudija Suda BiH u prvostepenom postupku oslobodila je Sakiba Halilovića, komandanta Eljfete Veseli osuđene za brutalno ubistvo dječaka Slobodana Stojanovića – naveo je Mitrović.

On je ukazao da je komandna odgovornost u Haškom i bošnjačkom sarajevskom tribunalu, uglavnom rezervisana za optužnice i presude srpskim i hrvatski generalima i političarima, dok su Bošnjaci ubivši nekoliko desetina hiljada Srba i Hrvata u proteklom građanskom ratu, po bošnjačkom pravosuđu bili borci protiv “agresije i genocida”.

– Takozvani Sud BiH i dalje nastavlja progon Srba i zaštitu muslimana, odbijajući ovih dana optužnicu protiv 13 Bošnjaka za zločin u Јošanici kod Foče kada je ubijeno 56 srpskih civila, djece i staraca. Pod pritiskom javnosti, a još više iz nekih zapadnih ambasada, optužnica je ipak potvrđena, računajući da se u postupku sve može razvodniti i osloboditi bošnjačke zločince – istakao je Mitrović.

On je naglasio da, kada se pročita optužnica protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i direktora “Službenog glasnika Republike Srpske” Miloša Lukića jasno je i nepravnicima da ni nametnuti Sud BiH ne može nikoga osuditi na osnovu takve traljavosti Tužilaštva BiH koje brani pravo k(riminalne) š(tetočine) da može donijeti zakon kojim zabranjuje neprovođenje odluka koje on nametne kao turista u prolazu.

– To je idiotski zakon kojim se i ne krije cilj – uništenje Srpske progonom, zabranama i sankcijama srpskim funkcionerima. Takve zakone nije donosio ni Hitler. Presuda i nije cilj, već izazivanje krize, nestabilnosti i nemira u Srpskoj, kad već ništa ne mogu da riješe u Federaciji BiH. Žele da se o sebi zabavimo, da nam zarobe um, da spriječe bavljenje ustavnim obavezama radi kojih je Dodik izabran za predsjednika Republike, već treći put – naveo je Mitrović.

On je istakao da zato Tužilaštvo BiH traži da Sud BiH izrekne Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a Lukiću prestanak funkcije direktora Službenog glasnika Srpske.

– Atak na predsjednika Republike je atak na Srpsku. Јadnočemerna i očajna SDS-PDP opozicija nikako ne uspijeva slomiti ni skloniti Dodika na izborima, već to traži od kš /Kristijan Šmit/. Ne shvataju da kš ne ispunjava želje Srbima, čak ni onima koji su protiv Dodika. On zadovoljava samo Hrvate i Bošnjake – zaključio je Mitrović.

Autor: SRNA/RTRS