Predsjednik Matice Grka u Srbiji profesor doktor Hristos Aleksopulos posjetio je Srpsko vojničko groblje Zejtinlik u Solunu i poručio da je grčki narod uvijek bio, jeste i ostaće uz Srbe.

– Stojeći na ovom svetom mjestu, osjećam odgovornost, ali i veliku tremu da li ću pronaći prave riječi koje će biti dostojne veličine nikad neumrlih srpskih heroja koji su svoje živote položili na oltar slobode. Kada neko pomene stradale Srbe na Solunskom frontu svako treba mirno stati i ćutati iz poštovanja prema plemenitim div-junacima koji su u mukama umrli da bi mi živjeli. Ali danas ću iz srca da kažem: Veseli se srpski rode, najjači si kad ti je najteže! – poručio je Aleksopulos .

Aleksopulos  je istakao da “udaraju na Srbe sa svih strana, na Kosovu i Metohiji, u Republici Srpskoj i Crnoj Gori”.

– Napadaju, ali ne bi napadali da su Srbi slabi, ne bi dirali srpsko ime i prezime da im ono ne smeta! Podržavam pravednu borbu Srba za opstanak na svojim vjekovnim ognjištima na Kosovu i Metohiji. Podržavam lavovsku borbu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika koji hrabro stoji na braniku srpske zemlje sa lijeve strane Drine koja je trn u oku potomcima onih koji su po BiH u Prvom i Drugom svjetskom ratu imali namjeru da biološki unište Srbe – naglasio je Aleksopulos.

Aleksopulos  je poručio da “podržava borbu Srba u Crnoj Gori za legitimna politička prava koja im, s obzirom na njihov broj u toj državi, apsolutno pripadaju”.

– Kada mogu Albanci u Sjevernoj Makedoniji da budu ministri i to važnih resora, a kojih ima manje po brojnosti nego Srba u Crnoj Gori, zašto smeta da Srbi uđu u vladu na svojoj vjekovnoj zemlji staroj Zeti Nemanjića? Pružam prijateljsku podršku Milanu Kneževiću i njegovim saborcima da istraju i ne odustanu od onoga što im s pravom pripada. Ovo groblje je simbol slobode i nadljudskog napora generacije Srba koja je u Grčkoj našla utočište i dom dok ne oslobodi kuću i ognjište. Grčki narod je uz vas, braćo! – naveo je Aleksopulos.

Autor: RTRS