Bez parlamentaraca iz Republike Srpske nije moguće bilo šta usvojiti pa ni Izborni zakon, ali jasno je svima da je to osuđeno na propast, jer mi to nećemo podržati, rekao je za RTRS, delegat srpskog narada u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

– Ukoliko Kristijan Šmit pokuša nešto nametnuti, dovodi u pitanje i mogućnost da se uopšte održe izbori u BiH. Institucije Republike Srpske nikada neće prihvatiti odluku jednog “ilegalca” koji je došao ovdje samo da radi protiv interesa Republike Srpske. Ono što može da uslijedi kao odgovor, jeste da u NSRS se usvoji Izborni zakon i da damo ovlašćenje da Izborna komisija sprovede loklane izbore u Republici Srpskoj. Ukoliko je to put sa željom da destibilizuju Republiku Srpsku, grdno se varaju, jer će tako samo dovesti BiH korak bliže da bude potpuno neodrživa – poručio je Kovačević.

Kovačević je ponovio da kada je u pitanju Izborni zakon, da su iz Republike Srpske otvoreni za pregovore sa političkim partnerima iz FBiH.

– Ali ne zbog toga što pritišće Kristijan Šmit, ili se bojimo da će nešto nametnuti. Ukoliko je to njegova želja, onda će dovesti u pitanje i sam izborni proces u BiH – naglasio je Kovačević.

Kovačević poručuje da je Šmit rekao “da ukoliko političari ne ispune što građani traže, da će  nešto nametnuti”.

– Međutim, notorna činjenica je da Kristijan Šmit nije legitiman visoki predstavnik jer ne postoji iza njega relevantna rezolucija Savjeta bezbjednosti UN. Druga stvar, i da jeste, nema mogućnosti da bilo šta nameće i nije on taj koji treba da donosi zakone. Građani su izabrali svoje predstavnike, i mi znamo šta treba da uradimo da zaštititmo njihove interese – rekao je Kovačević.

Kovačević se dotako i Ustavnog suda BiH.

– Šmit je govorio i o Ustavnom sudu BiH, i da trenutno ne postoje sudije koji dolaze iz Republike Srpske. Međutim, ne smijemo da zaboravimo jednu stvar, da su sudije u Ustavnom sudu bez predstavnika Srpske jedan dan došli i promjenili pravilo 39. u kojem je pisalo da se plenarne sjednice ne mogu održavati barem bez jednog sudije koji dolazi iz Republike Srpske. U Ustavu jasno piše ko bira sudije Ustavnog suda, a to su Parlamentarna skupština BiH i kada je u pitanju Republika Srpska, to je NSRS, i niko drugi. To znači da nemamo namjeru da dajemo legitimitet organima koji su samo alat i instrument za rušenje Republike Srpske. Srpska ima svoj zagarantovani status i prava – rekao je Kovačević.

Za Kristija  Šmita sporna je i imovina, ali za Kovačević tu nema dileme.

– On je prvo govorio o imovina i o tome kako imovina pripada BiH. Međutim Dejtonski sporazum je to jasno definisao, kojih je to nekoliko nadležnosti BiH, i onda u sledećem članu Ustava jasno piše, da sve što nije izričito navedeno pripada entitetima, što je slučaj i sa imovinom. Koliko god Šmit da ima moćne mentore, to ne mogu da promjene, jer je to međunarodni ugovor kojem su garant svjetske sile – jasno je istakao Kovačević.

Dan Republike, 9. januar, Republika Srpska će slaviti ponosito i sa svojim prijateljima, poručio je Kovačević.

– Šmit je pozivao i na to da budu kažnjavani oni funkcioneri koji će učestvovati u proslavi obilježavanja Dana Republike 9. januara. To je izraz narodne volje, i naš najveći i najznačajniji praznik, koji je potvrđen i na referendumu njenih građana. To neće promjeniti Šmit, niti bilo ko. Republika Srpska će 9. januar proslaviti slobodno, ponosno, širom Republike sa svojim gostima iz Srbije, Crne Gore proslaviti Dan Republike – poručio je Kovačević.

Autor: RTRS