Na sastanku koji je juče održan u Banjaluci, povodom skandaloznih presuda protiv 37 šamačkih Srba koji su prije 20 godina osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne, a o čemu je Press već pisao, nije pronađeno konkretno rješenje, osim što je zaključeno da ovakav slučaj do sada nije zabilježen u domaćem pravosuđu.

Sastanku su, kako saznajemo, prisustvovali predsjednik Boračke organizacije RS Milomir Savčić, ministar pravde RS Anton Kasipović i predsjednik Osnovnog suda u Modriči Vinko Miladinović, ali nakon razgovora nije bilo zvaničnih izjava, te su detalji držani u tajnosti. Nezvanično saznajemo da je Miladinović prenio sagovornicima da se radi o pravosnažnim presudama, koje, iako su donesene u periodu između 1993. i 1995. godine u Vojnom sudu u Orašju, nikada nisu stavljene van snage, te da oni imaju obavezu da ih sprovedu.

– Sagovornici su se složili da je ovo neviđen pravni presedan te da je neophodno naći sistemsko rješenje i pomoći tim ljudima. Ovog puta nije bilo konkretnog dogovora, ali će se razgovori nastaviti. S obzirom na to da je svim optuženima suđeno u odsustvu, razmatrana je mogućnost obnavljanja postupaka – ispričao je naš dobro obaviješten  izvor.

Nisu znali za postupke

Naš sagovornik je istakao i da je na sastanku konstatovano da su svi predmeti dugi niz godina bili na razmatranju u Haškom tribunalu.

– U skladu sa pravilima Rimskog sporazuma “Pravila puta” od 18. februara 1996. godine, Haški tribunal je preuzeo postupak i donio svoje presude u šest predmeta. Svi ostali predmeti vraćeni su domaćim sudovima – kazao je naš sagovornik.

Kao što je Press detaljno pisao u dva nastavka, osuđeni Šamčani do prije mjesec dana nisu znali ni da je protiv njih ikada vođen bilo kakav postupak, te tako nisu ni učestvovali u svojoj odbrani, pa ih je šokirala informacija da su početkom februara ove godine Osnovnom sudu u Modriči proslijeđene pravosnažne presude u kojima su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od 12 do 20 godina. Neki su dobili i smrtne presude, koje su promjenom zakonskih odredbi preinačene u 20-godišnju robiju. Predsjednik suda u Orašju Darko Župarić precizirao je da su oni 2. februara 2016. godine dostavili Osnovnom sudu u Modriči, kao mjesnom nadležnom sudu, 39 presuda nekadašnjeg Vojnog suda Orašje radi izvršenja kaznene sankcije prema 39 osuđenika, nakon čega su od suda u Modriči obaviješteni da su dvojica u međuvremenu preminula.

Obaveza

– Nijednim zakonskim ili podzakonskim aktom, niti na bilo koji drugi način, presude ranijeg Vojnog suda Orašje nisu stavljene van snage, nego se i dalje radi o pravosnažnim i izvršnim sudskim odlukama. Naša zakonska obaveza, kao i bilo kojeg drugog suda u BiH, bila je da presude budu dostavljene mjesnom nadležnom sudu radi izvršenja kaznenih sankcija. U konkretnom slučaju to je bio Osnovni sud u Modriči – kazao je Župarić.

Predsjednik Osnovnog suda u Modriči Vinko Miladinović ranije je za naš list potvrdio da su dobili i evidentirali presude, te da se čeka da bude urađen dovoljan broj primjeraka da bi ih dostavili osuđenim licima.

Biće traženo i mišljenje Suda BiH

Na sastanku u Banjaluci je, kako saznajemo, razmatrana i inicijativa da ovi dokumenti što prije budu proslijeđeni Sudu BiH da bi se zatražilo mišljenje o ovom slučaju. Osuđenici su ogorčeni ovakvim presudama, ali i ponašanjem suda u Orašju. U nezvaničnom razgovoru su nam prenijeli da sumnjaju da iza svega stoji politika, kao i da nije isključeno da su po nečijem naređenju ovi predmeti preko 20 godina sakupljali prašinu, da bi tek sada bili proslijeđeni na izvršenje.

Press