Opozicija Republike Srpske, koja je u vlasti na nivou BiH, organizuje u Srpskoj demonstracije sa pozicije polu-vlasti, polu-opozicije, i to je velika opasnost jer može da dovede do slabljenja jedinstva u Srpskoj, haosa – što bi neko sa strane iskoristio za nametanje svojih rješenja koja vode ka centralizaciji BiH, upozorava politički analitičar Dragomir Anđelković.
Anđelković naglašava da potez lidera opozicionog SDS-a Mladena Bosića može da naškodi ne samo Republici Srpskoj, nego i samoj stranci koju vodi, jer mnogi uticajni članovi ove stranke napuštaju SDS ne želeći da budu dio procesa koji su usmjereni protiv Srpske.

“Bez obzira na političke antagonizme i opoziciono opredeljenje te stranke, ipak kada se bude biralo između partijske ostrašćenosti i patriotskog osećanja, većina će izabrati patriotizam jer znaju da bez Srpske neće ni biti Srba zapadno od Drine”, ocijenio je Anđelković u izjavi za rusku agenciju “Sputnjik”.

On kaže da opozicija u Republici Srpskoj, koja je na vlasti na nivou BiH, zapravo jedino želi – vlast. “Da su na vlasti, njima bi se mnogo toga dopadalo, jer ne treba zaboraviti da su dok je SDS bio na vlasti mnoge mane o kojima oni sada govore bile izrazitije”, ističe Anđelković.

Anđelković smatra da svakome treba jaka opozicija, koja bi se usredsredila na socijalne promjene i politički ambijent u smislu pozitivnih reformi, ali da ovdje, nažalost, nije riječ o tome.

“Radi se o čistom dizanju buke i prašine radi dolaska na vlast. U krajnjoj liniji, i to je legitimno, ali je problem situacija u kojoj se Republika Srpska nalazi. Evidentno je da je pod ozbiljnim pritiskom, a vidi se i delovanje raznih zapadnih protektora koji pokušavaju da centralizuju BiH, koristeći sukob koji se zaoštrio između Rusije i Zapada. Oni na Srpsku gledaju kao na zemlju blisku Rusiji i zato su svoje napore koje od ranije ulažu da oslabe Republiku Srpsku sada još pojačali. Nad Srpskom realno lebdi Damoklov mač”, upozorava Anđelković.

Da su problem zaista i dobri odnosi Srpske i Moskve da se zaključiti i iz svakodnevnih optužbi na račun Republike i njenog lidera Milorada Dodika, u kojima prednjače Bosić i lider NDP-a Dragan Čavić sa pričom da su oni “ruska ispostava na Balkanu”. Neki bi rekli da stranim mentorima opozicije iz Srpske više nisu dovoljne samo optužbe na račun saradnje Republike Srpske i Moskve, već traže i konkretne akcije i rezultate – sukob Srba i Srba, piše “Sputnjik”.

Ruska agencija navodi da je to i dugogodišnji san Bakira Izetbegovića, koji “podgrijava” i Turska, a sada, vjeruju upućeni, pokušavaju da ga ostvare politički lideri onih stranaka iz Republike Srpske koji su sa Izetbegovićevom strankom u koaliciji u zajedničkim organima BiH. Reklo bi se da su stranci Savezu za promjene ovim skupom dali još jednu – posljednju šansu – ovoga puta koristeći ulicu, u pokušaju da Srpsku bace na koljena.

Anđelković ističe da je Srbima potrebno jedinstvo da bi se odbranili, i da bi oko toga opozicija i vlast morale da se slože. Prema njegovom mišljenju, problem leži u tome što je opozicija jednostrano stupila u organe vlasti na nivou BiH, iako je ranije postojao dogovor da Srbi zajednički nastupaju u organima BiH.

Anđelković ne smatra da je opozicija “peta kolona” koja ruši Srpsku, ali mu se čini da je radi vlasti spremna da uđe u procese koji mogu da dovedu do rušenja Republike Ssrpske, odnosno, do njenog svođenja na formu.

“Opozicija se ozbiljno poigrava onim što je predstava Zapada, a to je da su Srbi jedinstveni oko nacionalnih pitanja. Ovako se šalje poruka da su Srbi posvađani i podeljeni, a u takvim okolnostima Zapad može nešto da uradi”, ističe Anđelković i dodaje da, dokle god su Srbi jedinstveni u odbrani Republike Srpske, nemoguće je da joj se naškodi.

Anđelković je saglasan da opozicija “ide naruku Bakiru Izetbegoviću i njegovim planovima”, napominjući da ne smije da se smetne s uma činjenica da bi “sutra u Americi mogla da pobijedi Hilari Klinton, što će, ako se desi, ponovo mobilisati snažan antisrpski lobi koji postoji na Zapadu”.

“Sputnjik” napominje da “dobri poznavaoci prilika u Srpskoj i BiH smatraju da su Bosić i ostali lideri Saveza za promjene u pokušaju da izvrše udar na Republiku Srpsku i napokon preuzmu vlast koja bi tada bila mekša i kooperativnija sa političkim Sarajevom i zapadnim mentorima samo pokazali da su u stvari politički simulanti: iza simuliranja političke pismenosti krije se žeđ za vlašću. Sve to, nažalost, može u pitanje dovesti Srpsku, i nakon Makedonije doprinijeti opštem širenju nestabilnosti u regionu”.

Aktuelna vlast u Srpskoj poručuje da sa svima želi da razgovara o svemu, osim o dovođenju u pitanje autonomije Republike Srpske, pa su i ovoga puta odlučni da spriječe pokušaj njenog urušavanja. Iz vladajuće strukture kažu da ih ohrabruje činjenica da dobar dio članova opozicije ne dijeli mišljenje svojih lidera, smatrajući da to što rade Bosić, Čavić i ostali nije politička borba već specifičan oblik nasilnog rušenja vlasti u kome oni ne žele da učestvuju.

Zbog ovoga je više uglednih članova SDS-a iz Bijeljine, Zvornika, Banjaluke, Trebinja… upozorilo Bosića da će zatražiti njegovu odgovornost pa i ostavku na mjesto predsjednika SDS-a zbog usložnjavanja političkih prilika u Srpskoj i najavljenih protesta. Predsjednik Srpske Milorad Dodik je poručio da ne da Srpsku, i da će, uprkos najavljenim skupovima, policija Srpske učiniti sve da ne dođe do neželjenih sukoba koji, smatra on, očigledno neki sa nestrpljenjem prizivaju, podsjeća “Sputnjik”.

SRNA