Dodikovi statističari će imati pristup podacima i gotovo je izvjesno, ako je suditi prema najavi prvog čovjeka RS-a, da će prilikom svoje obrade podataka iz stalnog stanovništva izbrisati spornih blizu 200.000 popisnica.

Milorad Dodik može provesti popis stanovništva u RS-u, odnosno Zavod za statistiku tog entiteta može obraditi podatke sa popisa onako kako Dodik to želi i niko ga u tome ne može spriječiti.

“Podaci sa popisa stanovništva, prema zakonu, su u zajedničkom vlasništvu državne agencije i entitetskih zavoda za statistiku. To znači da, nakon što podaci budu obrađeni, njima će moći pristupiti, koristiti ih i sačinjavati analize svaka od tri spomenute institucije. Baza podataka je fizički smještena u Istočnom Sarajevu, ali to ne igra nikakvu ulogu, jer se radi o softveru, tako da će sve tri agencije imati pristup”, pojasnila je portparol Agencije za statistiku BiH Mirsada Adembegović.

Prema tome, Dodikovi statističari će imati pristup podacima i gotovo je izvjesno, ako je suditi prema najavi prvog čovjeka RS-a, da će prilikom svoje obrade podataka iz stalnog stanovništva izbrisati spornih blizu 200.000 popisnica.

Pokretanje apelacija

A da bi sve bilo prema zakonu, iz RS-a su najavili i usvajanje entitetskog zakona o popisu. Posljednja u nizu koja je najavila donošenje tog zakona bila je direktor Zavoda za statistiku RS-a Radmila Čičković. Prema tim najavama, planirano je da metodologija obrade podataka bude zasnovana na prijedlogu zbog kojeg su Čičković i drugi predstavnici RS-a u Centralnom popisnom birou blokirali objavu rezultata popisa više od godinu.

“Postoji zakon na državnom nivou i ako bi RS donio zakon koji bi bio u suprotnosti sa državnim zakonom, to bi predstavljalo kršenje Ustava BiH i Ustava RS-a. Zbog toga će, ako se vlasti RS-a odluče da djeluju u tom pravcu, biti pokrenute apelacije pred državnim i entitetskim ustavnim sudovima, kojim će se pokušati osporiti ovaj zakon”, izjavio je ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Problem je, čak i ako neki od ustavnih sudova ospore entitetski zakon o popisu, provođenje takvih odluka. Svjedoci smo da Dodik i njegovi sljedbenici otvoreno ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH. Dovoljno se sjetiti presuda u slučaju dana RS-a i bosanskog jezika, kada su vlasti u tom entitetu javno najavili da neće ispoštovati ove odluke.

Pravno nasilje

“U tom slučaju u BiH bi nastupila potpuna pravna anarhija i pravno nasilje. Međutim, u tom slučaju rezultati popisa koji bi bili zasnovani na entitetskom zakonu ne bi bili međunarodno priznati, jer podaci ne bi bili obrađeni u skadu sa Jedinstvenim programom i preporukama Međunarodnog monitoring tima”, dodao je Osmanović.

“Situacija u zemlji nije loša, nego je još i gora od toga”, smatra profesor ustavnog prava Omer Ibrahimagić.

“U BiH već postoji pravni haos, upravo iz razloga jer se ne provode ustavi BiH, FBiH i RS-a. Na putu ka Evropi trebali bismo da taj pravni haos usmjeravamo u pravcu izgradnje pravne države”, kazao je Ibrahimagić.

Međutim, on se ne slaže sa konstatacijom da Dodika niko u BiH ne može zaustaviti u provođenju njegovih stavova.

“Prema Aneksu 10 Dejtonskog sporazuma, visoki predstavnik je dužan da osigura provođenje Ustava i zakona. Međutim, problem je što od 2006. godine, što se poklapa sa vremenom kada je Dodik došao na vlast, međunarodna zajednica ne čini ništa kako bi ga spriječila u kršenju Ustava i zakona”, dodao je Ibrahimagić.

Popis stanovništva u BiH obavljen je 2013. godine, a koštao je 46 miliona KM.

Predstavnici RS-a ipak rade

Direktor Zavoda za statistiku RS-a najavila je da će predstavnici RS-a u Centralnom popisnom birou napustiti svoje funkcije. Interesovalo nas je da li će to uticati na sam proces obrade podataka.

“Ta najava do sada nije imala nikakav utjecaj na obradu podataka, jer se tu radi samo o članovima CPB-a. Službenici sve tri agencije, odnosno državne i obje entitetske, rade na obradi popisnica i nema nikakvih indicija da bi mogli napustiti svoje dužnosti”, kazala je Mirsada Adembegović.

Članovi CPB-a iz RS-a su: Miljan Popić, zamjenik direktora Agencije za statistiku BiH, Radmila Čičković, direktorica Republičkog zavoda za statistiku RS-a, Radoslav Savanović, zamjenik direktorice Republičkog zavoda za statistiku RS-a, Mile Balotić, šef ureda za internu reviziju Ministarstva odbrane BiH, i Ana Judi Galić, šefica Odsjeka u Sektoru za iseljeništvo Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH.

U četvrtak rezultati

Iz Agencije za statistiku BiH jučer je odaslano obavještenje da će direktor ove institucije Velimir Jukić u četvrtak 30. juna objaviti rezultate popisa. Dan prije isteka roka konačno ćemo saznati koliko nas ima i kako smo raspoređeni.

“Rezultate popisa niko ne treba da usvaja, potpisuje ili potvrđuje. Danom objavljivanja oni postaju validni. Jedino što je direktor Velimir Jukić trebao potpisati bio je Jedinstveni pogram obrade, što je i učinio. Jedini uslov kojeg trebaju zadovoljiti rezultati jeste da budu međunarodno uporedivi, a taj uslov je ispunjen time što je Jedinstveni program obrade zasnovan na preporukama Međunarodnog monitoring tima, odnosno Eurostata”, kazala je Mirsada Adembegović.

Izvor: Faktor.ba