Diplomatska nota Ambasade Kine u BiH, u kojoj se ističe da ta zemlja ne prihvata legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH, predstavlja garanciju da Šmit i oni koji ga štite neće moći jednostrano da djeluju protiv Republike Srpske, ocijenio je politički analitičar iz Beograda Dragomir Anđelković.

Komentarišući notu koju je kineska Ambasada uputila na adrese Kancelarije visokog predstavnika i Ministarstva inostranih poslova u Savjetu ministara, Anđelković je za Srnu istakao da je za Srpsku i Srbe veoma dobro što je Kina tako reagovala i što se zajedno sa Rusijom suprotstavlja namjeri Zapada da jednostrano nameće svoju volju u BiH.

– Zapad je to dugo radio, ali je, ipak, probao da nađe neke pravne forme da ta jednostranost koju nameće izgleda koliko-toliko legitimno – podsjetio je Anđelković.

Međutim, prema njegovim riječima, imenovanjem Šmita potpuno se izašlo iz tih okvira, i to protivno dogovoru da Savjet za primjenu mira radi na principu konsensuza.

– To što radi Zapad nije udar samo na Republiku Srpsku i Srbe u cjelini, već ponižavanje drugih velikih sila, odnosno Rusije i Kine – ukazao je Anđelković.

On je objasnio da se Kini i Rusiji na taj način šalje poruka da međunarodno pravo više ne postoji i da Amerika sa svojim saveznicima sebi daje za pravo da radi šta hoće i da se ni na koga ne obazire.

– Normalno je što su Rusija i Kina reagovale i što su se tome usprotivile. Time ne štite samo nas nego i svoj integritet i sopstvenu globalnu poziciju – zaključio je Anđelković.

Ambasada NR Kine u BiH zvanično je potvrdila Srni da je uputila diplomatsku notu u kojoj se navodi da vlasti ove zemlje ne prihvataju legitimitet Kristijana Šmita kao novog visokog predstavnika u BiH.

– Ambasada NR Kine u BiH je u notu odgovora OHR-u iznijela stav da s obzirom na to da nije usvojen nacrt rezolucije o imenovanju visokog predstavnika koji su predložile Kina i Rusija na Savjetu bezbjednosti UN, kineska strana smatra da imenovanje novog visokog predstavnika nije legitimno – navodi se u odgovoru Ambasade Kine u BiH na pitanje Srne o diplomatskoj noti.

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je ranije da njegova zemlja ne priznaje legalnost i legitimitet Šmitovog izbora i poručio da ne namjerava sarađivati sa Šmitom.

Rusija i Kina su kao stalne članice Savjeta bezbjednosti UN prošlog mjeseca podnijele zajedničku rezoluciju kojom je zatraženo zatvaranje OHR-a u BiH. Za rezoluciju su tada glasali predstavnici Rusije i Kine, dok je 13 drugih članica Savjeta bezbjednosti bilo uzdržano.

Autor: SRNA/ATV