Srbija nikad neće prihvatiti da uslov pomirenja sa Hrvatskom treba da bude umanjivanje i negiranje zločina genocida nad srpskim narodom u NDH i amnestija ratnog zločinca kardinala Alojzija Stepinca, rekao je predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

On je kao vrhunski cinizam ocijenio optužbe hrvatskih zvaničnika da izložba o Јasenovcu u sjedištu UN u Njujorku predstavlja namjeru Srbije da manipuliše žrtvama u dnevnopolitičke i propagandne svrhe.

Linta ističe da se Hrvatska plaši da će međunarodna javnost saznati pravu istinu da je koncentacioni logor Јasenovac bio fabrika smrti gdje je izvršen zločin genocida nad srpskim narodom.

On je naveo da stalna muzejska postavka u Spomen-području Јasenovac prikazuje lažnu sliku nekadašnjeg logora smrti, a ne prikazuje da su ustaše u NDH počinili zločin genocida, da je zločin genocida počinjen nad Srbima, Јevrejima i Romima i da je počinjen bestijalnim i okrutnim masovnim ubijanjem.

“Za hrvatske zvaničnike prikazivanje istine o genocidu nad sprskim narodom u Јesenovcu i čitavoj NDH ne doprinosi pomirenju, izgradnji povjererenja i razvoju dobrosusjedske saradnje”, naveo je Linta.

Izvor: SRNA/RTRS