Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik u Sarajevu je upozorio da Federacija raspolaže ogromnim količinama naoružanja.

Kaže da je Predsjedništvo BiH 2015. promijenilo raniju odluku o uništavanju dijela naoružanja u Federaciji, i da u tom entitetu sada postoji i više od 100 haubica koje mogu u svako vrijeme da budu upotrijebljene.

Da bi se to sakrilo, kaže, plasirane su priče o naoružavanju policije Srpske.

Iz Kabineta Mladena Ivanića odgovaraju da Predsjedništvo BiH 2015. nije donijelo odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje.

Predsjedništvo BiH 2010. godine donijelo je odluku da se uništi višak naoružanja i municije Oružanih snaga BiH, a koje su krajem devedesetih donirale SAD programom “Opremi i obuči.”

Odluku Predsjedništva od 26.8.2010. potpisuje predsjedavajući Haris Silajdžić. Rješenje o uništenju naoružanja već 1.9.2010. potpisuje tadašnji ministar odbrane Selmo Cikotić. Na spisku je 116 haubica od 155mm, 127 mitraljeza, 232 puškomitraljeza, 8 oklopnih transportera i više od 30 automatskih pušaka.

Pet godina kasnije Predsjedništvo BiH 10.11.2015. godine donosi Odluku o izuzimanju dijelova naoružanja iz programa “Opremi i obuči” koje je predmet uništavanja. U članu 1. ove odluke izuzimaju se 104 dijela naoružanja, a u članu stavlja se van snage dio ranije odluke Predsjedništva koji je odnosi na uništavanje kompletnih sredstava naoružanja.

– Kada je član Predsjedništva BiH bio gospodin Radmanović, a predsjedavajući Haris Silajdžić, donijesena je odluka da se uništi to oružje u komletu sve, Silajdžić je potpisao tu odluku. Uništeno je nešto pušaka, nije uništena nijedna haubica. 2015. akutelno Predsjedništvo je promijenilo tu odluku, izuzelo od uništenja značajna sredstva što govori o tome da se sve ove podvale koje čine sa pričama o paravojski i nekom naoružanju Policije RS, to rade u funkciji da sakriju ogromnu količinu oružja koju posjeduje FBiH, kaže Dodik.

Predsjednik Srpske kaže da je član Predsjedništva Mladen Ivanić propustio da spriječi donošenje odluke da se teško naoružanje ne uništi: “Želim da narod u Republici Srpskoj zna da postoje dokumenta u kojima je Mladen Ivanić propustio da spriječi donošenje te odluke o izuzimanju od uništenja i da u tom pogledu negdje po FFiH stoji 100 i nešto haubica koje su spremne i koje mogu da budu upotrebljene.”

Iz Kabineta člana Predsjedništva BiH – Mladena Ivanića to demantuju: “Predsjedništvo BiH 2015. godine nije donijelo nikakvu odluku kojom bi od uništavanja bilo izuzeto teško naoružanje (haubice, oklopni transporteri, mitraljezi, puškomitraljezi). Odlukom iz 2015. godine Predsjedništvo je samo omogućilo da se prije uništavanja pojedini dijelovi naoružanja koriste kao rezervni dijelovi.”

Ipak, pitanje je zašto u članu 3. odluke iz 2015. piše da se van snage stavlja odluka iz 2010. u dijelu koji se odnosi na uništavanje kompletnih sredstava naoružanja.

Istovremeno, kako nezvanično saznajemo, iz Ambasade SAD u BiH uputili su dopis MIP-u BiH gdje navode da naoružanje iz programa “Opremi i obuči” nakon korišćenja treba da bude vraćeno SAD, osim ako Vlada SAD-a ne odluči drugačije.

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju

Odluke o naoružanju