Posle teksta objavljenog u Sportskom žurnalu o pokretanju rada Fudbalskog kluba u Babinom mostu, Opština Obilić, na Kosovu i Metohiji posle više od deset godina zatišja, reagovao je nadaleko poznati patriota i humanitarac Milorad Arlov iz Banjaluke.

Kao bivši fudbaler koji je devedesetih godina morao da napusti svoj rodni Kordun Arlov, zahvaljujući Fudbalskom savezu Republike Srpske donirao je Fudbalskom klubu Babin most – Runi garnituru dresova i deset “selekt” lopti, poželevši srećan početak rada u teškim uslovima i opstanak srpske omladine u južnoj srpskoj pokrajini.

-Kada sam pročitao informaciju u Žurnalu o osnivanju kluba u Babinom mostu odlučio sam da pomognem. Doneli smo komplet dresova i kvalitetne lopte, jer znam da je za svaki početak svakom klubu bitno da imaju sa čim i u čemu da igraju fudbal. Ovo je plemenita pomoć Fudbalskog saveza Republike Srpske, našeg odbora i naroda Republike Srpske, i ovo nije prva pomoć u sportu, pomagali smo i sportske klubove na severu, a verujem da ćemo sa tim i nastaviti – rekao je Milorad Arlov.

On je inače predsednik Odbora Republike Srpske za pomoć narodu na Kosovu i Metohiji, ali i prvi čovek veterana Fudbalskog kluba Vrbas iz Banjaluke koji već deset godina humaniratnim akcijama pomaže klubovima i pojedincima kako na severu, tako i u južnim srpskim enklavama Kosmeta.

-Žao mi je što donaciju iz Republike Srpske našem novom klubu južno od Ibra nisam mogao da uručim na samom terenu u Babinom mostu zbog vode i blata, već na školskom igralištu gde egzistira Škola fudbala. Nadam se da ću pri idućem dolasku, već za Vidovdan, videti jedan novi, potpuno drugačiji i ohrabrujući ambijent, kao i klub koji je spreman za sve takmičarske izazove. Prijateljima i braći iz Babinog mosta želim sve najbolje u sportu i životu – dodao je Arlov koji sa veteranima Vrbasa drži prijateljske i bratske odnose sa Trepčom iz Kosoveske Mitrovice, Mokrom Gorom iz Zubinog Potoka, Zvečanom, Leposavićem i Gračanicom.

Boban Slavić, trener Fudbalskog kluba Babin most – Runi, nekada prvotimac Zemuna, istakao je da se nada u uspeh fudbalera ovog kluba, i da za sada ima zadovoljavajući broj dece, koja su pokazala želju da treniraju fudbal.

-Babin Most je pre rata imao fudbalski klub sve do 2005. godine kada se naglo ugasio. Sada treniraju i seniori, njih je oko dvadesetak, u mlađoj kategoriji, do 2006. godišta, imamo oko petnaest dečaka i u kategoriji od 2008. do 2010. godine takođe oko dvadesetak dečaka, budućih igrača – rekao je Slavić.

Predsednik privremenog organa Opštine Obilić, nedaleko od Prištine, Nenad Denić, zahvalio je Miloradu Arlovu na pomoći koju je uručio klubu.

-U ime Opštine Obilić zahvaljujem našem humanitarcu i prijatelju Miloradu Arlovu koji je došao ovde da poseti našu decu i uruči im garnituru dresova i lopti, što će im mnogo značiti u daljem radu, s obzirom da je nakon ratnih dešavanja ugašen ovaj Fudbalski klub i ovde se nije mnogo ljudi i dece, od tada, bavilo sportom – rekao je Denić.

Posebnu zahvalnost Arlovu iskazao je i Žarko Petrović, direktor Osnovne škole “Milan Rakić” u Babinom mostu.

Na parastosu žrtvama pogroma

U višednevnom boravku na Kosmetu Milorad Arlov, koji je inače počasni građanin severa Kosova i Metohije, kao i Opštine Zvečan, prisustvovao je pomenu žrtvama martovskog pogroma 2004. godine i parastosu u Kosovskoj Mitrovici. Položio je i cveće na spomen ploču podignutu na mestu gde je pre više od dva meseca ubijen Oliver Ivanović.

-Nastavljamo da pomažemo Srbina na Kosmetu i bolesnoj deci, a u Republici Srpskoj ćemo organizovati još nekoliko akcija. Ovaj put bila je donacija za Emiliju Marković, a od humaniste Nenada Popovića iz Banjaluke doneo sam i poklon od 50 kvalitetnih jakni za našu decu i roditelje iz Udruženja “Podrži me” – rekao je Milorad Arlov.

Sportski žurnal/Slavko BASARA