Članovi inovatorske sekcije prijedorske Elektrotehničke škole osvojili su veći broj priznanja i nagrada na Inostu mladih 2018, održanom u Banjaluci. Ova škola proglašena je i za najbolju srednju školu u oblasti automatike.

Najuspješniji rad mladih prijedorskih inovatora bila je sprava za ultrazvučno mjerenje visine, koji je na prethodnom “Inostu mladih” nagrađen srebrenom plaketom.

“Ultrazvučni senzor je postavljen na visinu od 220 centimetara, i on u stvari mjeri udaljenost od tih 220 centimetara do onog ko se mjeri”, pojašnjava Ognjen Gavranović iz Elektrotehničke škole u Prijedoru.

Softverski rad “Slaganje Rubikove kocke” nagrađen je bronzanom plaketom, dok je inovativna “Automatizacija hlađenja transformatora” osvojila specijalnu nagradu.

“Osvojili smo dobre rezultate, dobili značajne nagrade, i nastavićemo i dalje raditi na novim aplikacijama i novim softverima”, rekao je Goran Perić iz Elektrotehničke škole u Prijedoru.

Uspjesi ne bi bili mogući bez mentora, profesora Ilije Matijaša, koji se na pomenutom takmičenju okitio priznanjem najboljeg mentora u kategoriji srednjih škola.

“Mi dođemo na neku ideju, profesori ili djeca, i onda kada počnemo raditi rad, ni mi ne znamo šta nas čeka u stvari. I to rješavamo u toku izrade rada”, pojašnjava Ilija Matijaš, profesor stručnih predmeta u Srednjoj elektrotehničkoj školi u Prijedoru.

Priznanja sa domaćih i inostranih takmičenja dodatno motivišu, a posebno raduje činjenica da se sve više učenika učlanjuje u inovatorsku sekciju, ističe direktor ove škole Dragoja Mijić.

“Na naš prijedlog je uvedeno zanimanje tehničar informacionih tehnologija, i mislim da idemo u pravom smijeru jer će djeca poslije školovanja moći lakše da se zaposle i lakše dođu do bolje plaćenih radnih mjesta”, kaže Mijić.

Mladi inovatori iz ove škole učestvovaće i na takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj.

RTRS

Foto: prijedor24h