Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH i dalje je bez parlamentarnog nadzora.

Komisija bh. Parlamenta za nadzor nad radom Obe mjesecima ne zasjeda, niti ima izvještaja o radu.

Iz SNSD-a za ovakvu situaciju optužuju SDS i SDA. IZ SDS-a lopticu vraćaju, ali rješenja nema.

BiH je jedina zemlja koja nema parlamentarni nadzor nad svojom obavještajno-bezbjednosnom agencijom i radom njenih obavještajaca, što može dovesti do nesagledivih posljedica, upozorava Dušanka Majkić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu PS BiH.

Ova važna služba, kaže, u rukama je jedne ili dvije političke partije, kojima je u interesu da parlamentarni nadzor ne funkcioniše: “Pored SDA ključnu odgovornost za ovakvo stanje ima SDS na čiju inicijativu je u julu prošle godine smijenjen predsjedavajući Komisije za nadzor nad radom Obe Nikola Špirić.”

-Јa ne znam zašto prvi zamjenik predsjedavajućeg, Čolak, i drugi, Softić, ne sazivaju  jer postoji dovoljan broj ljudi u Komisiji. Ne koriste mogućnost poslovnika i to je problem, sjednica se može sazvati svaki dan, ali očigledno da nekima od članova Komisije nije to u interesu, kaže Damir Bećirović, član Zajedničke komisije PS BiH za nadzor nad radom OBA.

Da je OBA koju predvodi Osman Mehmedagić Osmica u rukama SDA, nije nova konstatacija. Ali tako ne bi bilo da nemaju podršku partnera iz Republike Srpske, dodaje Majkićeva. Kaže da nema spremnosti SDA i SDS-a da se ovo pitanje otvori u Parlamentu, što je pokušala da učini član Kolegijuma Borjana Krišto.

– Takođe, u ovom momentu niko pouzdano ne može reći šta se u Obi dešava, jer nemamo usvojen izvještaj ove komisije za 2017. godinu, naročito ne znamo šta će se dešavati u narednom periodu s obzirom na predstojeće izbore, što znači da će do iduće godine u ovo vrijeme Obavještajna agencija raditi bez ikakvog parlamentarnog nadzora, dodaje Majkićeva.

SDS-ova Aleksandra Pandurević odgovara- ako im je stalo do nadzora neka se vrate u Komisiju, umjesto što bojkotuju i insistiraju na Špiriću koji je, tvrdi, prekršio zakon o Obi.

Dodaje da nemaju ništa protiv da Komisiju vodi Sredoje Nović. Ide i korak dalje. Poziva je da nelagalna prisluškivanja prijavi, ali i tvrdi da Milorad Dodik prati telefone funkcionera SDS-a i Saveza za promjene.

U SNSD-u u napadima Pandurevićeve vide frustraciju i nemogućnost SDS-a da podnese uspjehe Srpske, posebno susret sa ruskom delegacijom, koja je Dodiku prenijela Putinovu podršku.

– Druga stvar zbog čega je ovaj napad besraman jeste to što SDS i Savez za promjene kompletnu svoju politiku zasnovaju isključivo na pokušajima da na bilo koji način diskriminišu i kriminalizuju Milorada Dodika, pa su iz tog razloga bili spremni da se odreknu svega samo da dobiju Ministarstvo bezbjednosti i Sopu i da ovladaju Obavještajno- bezbjednosnom agencijom, naglašava Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Za to je, zaključuje Kovačević, bilo potrebno da se sa čela Komisije skloni Nikola Špirić.

Pa je i na ovaj istup stiglo novo saopštenje SDS-a, gdje Kovačevićeve izjave ocjenjuju neutemeljenim.

Međutim, ključna pitanja i dalje su bez odgovora – šta radi i kako troši budžet od 35 miliona maraka i kome zapravo polaže račune Obavještajno-bezbjednosna agencija BiH?!

RTRS