Iz Tužilaštva BiH oštro su demantovali informaciju da su iz predmeta “Atif Dudaković i drugi” nestali video snimci Dudakovićevih naredbi o zločinu. Sav dokazni materijal nalazi se u tužilačkom spisu, izjavio je portparol Tužilaštva Boris Grubešić, za našu televiziju. U Srpskoj i danas osuđuju dvostruke “aršine” pravosudnih i policijskih agencija, u hapšenju i procesuiranju.

Kada SIPA hapsi – pravila ne postoje! Ili postoje, ali su umjesto zakonom i težinom krivičnih djela “gradirana” simpatijama i nacionalnom pripadnošću uhapšenih!?

U slučaju “Dudaković” Sipini specijalci “evaluisali” su u taksiste i “turističke vodiče” – fantomke na glavama zamijenili su sunčanim naočalama. Negdje su “zaboravili”, u drugim akcijama toliko dominantne – duge cijevi “na gotovs”! I “maricu” čarobnim štapićem “pretvorili” u luksuzni, klimatizovani “pasat”! Pasatom provozali osumnjičenog ratnog zločinca, od Bihaća do sjedišta u Lukavici, potom nakratko do pravosudnog kompleksa! Osmijehom propratili vizuelni pozdrav osumnjičenog zločinca – okupljenim novinarima! I ušetali u kompleks, kao na zabavu!

U drugim, Sipinim akcijama hapšenja, kolona automobila sa rešetkama, armija “do zuba” naoružanih specijalaca i obavezne lisice na rukama uhapšenih, pa makar bili osumnjičeni i zbog krivotvorenja službenih dokumenata! A Atif Dudaković i njegova ratna družina iz Korpusa osumnjičeni su za ubistvo više od 200 srpskih civila i vojnika i nekoliko desetina muslimanskih, koji nisu bili “po volji” ratnog Sarajeva!

Zašto su Dudaković i društvo u SIPI nezakonito privilegovani, direktor Perica Stanić i njegovi saradnici – ne odgovaraju!?

Kada bh pravosuđe odlučuje o mjerama pritvora, kriterijumi su opet zasnovani na nacionalnoj pripadnosti! Јuče Atif, prije njega Sakib, pa onda Naser…. Sve “sarajevski generali i lažni heroji” – u čijoj je komandnoj zoni, u zapadnoj Krajini, centralnoj Bosni, Podrinju… ubijeno na stotine nedužnih civila žena, djece, staraca; zvjerski mučeno i likvidirano na desetine zarobljenih srpskih vojnika. I svi oni, optužnice su “čekali” i odbranu pripremali sa slobode.

Nasuprot, primjera radi, srpskog generala policije Gorana Sarića, koji je pravosnažno oslobođen po čak dvije, ispostavilo se lažirane optužnice. A u pritvoru je proveo duže od godinu! Ili Miloša Stupara, koji je bio pritvoren duže od tri godine, pa, opet pravosnažno oslobođen! To je još jedan pokazatelj da je Sud BiH klasična farsa i da osumnjičene ili optužene zločince ne dijeli po težini zločina, već po nacionalnoj pripadnosti, jasni su u Organizaciji starješina Vojske Republike Srpske. Posljednja odluka Suda, nažalost nije ih iznenadila.

“Ako je Dudaković prije izvjesnog vremena boravio u arhivama BiH i danima sa svojim ekipama skupljao ili sklanjao ta dokumenta onda ništa nije iznenađenje. Očito je da je već bio pripremljen scenario da on iz suda izađe uz famfare. Sud BiH još jednom je poklekao u nekom dijeljenju pravde”, ističe Milovan Milutinović, predsjednik Organizacije starješina VRS.

A poklekao je mnogo puta – kada je u slučaju Mahmuljin potvrdio optužnicu kojom je tužilac Sedin Idrizović, perfidno promijenio karakter rata -umjesto Dejtonske kvalifikacije – tragični sukob u regionu ili Haške – oružani sukob, dodijelio “međunarodni karakter” ali ne zbog učešća stranih plaćenika – mudžahedina što bi bio logičan slijed, već zbog toga što je, smislio je tužilac, Vojska Srpske ratovala zarad interesa Јugoslavije.

Ukoliko Idrizović ne uspije dokazati međunarodni karakter rata, a vjerovatno neće ni pred nakaradnim bh pravosuđem, u vodu pada i optužnica i suđenje. Ili u slučaju “Orić” kada je uoči podizanja optužnice srebrenički “gazija” umjesto pritvora, naprasno postao savjetnik u Federalnom ministarstvu boraca. Mešetario sa dokazima i sa spiskova muslimanskih vojnika – uklanjao sve one koji su, kao saborci mu, svjedočili protiv. A to je opet sudijama sumnjive ratne prošlosti poput Šabana Maksumića bila inicijalna kapisla da “svjedoke” izbrisane sa evidencije, “briše” i iz liste kredibilnih!

Koji će “scenario” sa slobode da primijeni Dudaković? I ako obimnost i snaga dokaznog materijala nisu bili dovoljni za pritvor, šta očekivati u drugim predmetima, pitaju iz MUP-a Srpske.

“Ne znam zašto postoji institucija pritvora u krivično-procesnom pravu? Mislim da će biti sada vrlo teško ako ovo bude presedan da se za lica osumnjičena za najteža kaznena djela ne određuje pritvor”, rekao je Simo Tuševljak, inspektor u MUP-a RS.

Atif Dudaković je i poslije građanskog rata, sa slobode, nastavio sa zapaljivim govorima punim mržnje. Sarajevo je sramotno u ratu “posmatralo” nekažnjene likvidacije svojih građana – Srba! U miru od zločinaca pravi nacionalne heroje! A pravosuđe i SIPA!? Oni, kažu, poštuju zakone! Možda, ali sarajevske!

RTRS