Iznenađujuće na turniru “Gradiška 2018” fudbaleri Rudar Prijedora su u polufinalu savladali domaću Kozaru i izborili plasman u finale i borbu za pobednički pehar. Izabranici trenera Nedžada Žerića prošli su dalje zahvaljujući udarcima sa bele tačke (5:2) jer je posle 90 minuta igre rezultat bio nerešen – 1:1.

Poveli su Prijedorčani pogotkom Nedeljka Crnomarkovića u 17. minutu, a izjednačio je Aleksandar Kondić u “debeloj” sudijskoj nadoknadi, u trećem minutu od pokazanih pet. Ipak, nepreciznost Gradiščana sa bele tačke pomogla je “rudarima” da golovima Stefana Mikića, Mile Kovačevića, Marta Sajaka i Nikole Marmata preskoče polufinalnu prepreku.

-Naša ekipa je mlada i neiskusna, u fazi smo sakupljanja igrača i u hodu rešavamo neke stvari, a ono što nas najviše muči jeste ofanziva. U defanzivi smo, koliko-toliko uspeli da složimo liniju. Kozara je bila apsolutni favorit, iskusnija je i kvalitetnija ekipa, jača od nas u svakom slučaju. Osim toga Gradiščani su igrali na svom terenu, pred domaćom publikom. Ipak, uspeli smo zahvaljujući našoj mladalačkoj borbi, upornosti, želji i volji – rekao je šef stručnog štaba Rudar Prijedora Nedžad Žerić.

Bila je ovo druga kontrolna utakmica zeleno-crnih tokom letnjih priprema za novu sezonu Prve lige Republike Srpske koja počinje 11. avgusta, za Prijedorčane domaćom utakmicom protiv Drine iz Zvornika.

-Poveli smo u ranoj fazi utakmice i uspeli smo da odolevamo svim napadima Gradiščana sve do sudijske nadoknade kada je do izražaja došlo naše neiskustvo. Svesni smo da će biti oscilacija u igri zbog mladosti našeg tima, ali mogu da kažem da sam video određeni napredak u odnosu na prethodnu utakmicu sa Kraljevima iz Mrčaja u Jajcu koju smo minimalno izgubili 0:1. Na kraju odlučivali su penali koji su lutrija, a pobedio je i u finale prošao srećniji i spretniji tim, to jest mi – dodao je strateg Rudar Prijedora Nedžad Žerić.

Posle finalne utakmice na turniru u Gradišci “rudari” će imati još dve kontrolne utakmice do početka prvenstva. U sredu, 1. avgusta odmeriće snage sa regionalnim ligašem Borcem iz kozarske Dubice, a za 4. avgust zakazana je i generalna proba protiv prvoligaša Željezničara iz Banjaluke.

Sportski žurnal/Slavko BASARA