Barbara Borota, supruga Luke Bojovića, osuđenog vođe Zemunskog klana, ovih dana ponovo je česta tema španskih medija. Ćerka Petra Borote, čuvenog golmana Partizana i OFK Beograda, kao devojčica svuda je išla sa ocem, a kao devojka svojom lepotom mamila je uzdahe Beograđana. A onda se udala za jednog od glavnih ljudi srpskog podzemlja, vođu Zemunskog klana, nekada jednog od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana i kriminalca čije najbliže prijatelje i saradnike poslednjih nekoliko meseci neko likvidira – jednog po jednog.

Za Barbaru Borotu kažu da je kao devojčica živela kao princeza. Otac ju je posle najuspešnijih utakmica na kojima je branio uvek vodio sa majkom i sestrom u poslastičarnicu na Voždovcu.

Barbara BojovićFOTO: RAJKO RISTIĆ / RAS SRBIJA
Barbara Bojović

Vremenom je stasala u lepoticu za koju su svi u Beogradu znali. Nije se previše eksponirala, ali se ipak pojavila u nekoliko muzičkih spotova. Tako je privukla pažnju Luke Bojovića, tada člana Arkanovih “Tigrova” i njen život se zakomplikovao.

O njihovoj vezi se u Srbiji malo se pričalo i pisalo. Španska policija o bračnom životu ozloglašenog vođe Zemunskog klana i njegove lepe supruge, koja mu je rodila troje dece, ima više informacija budući da je Bojović uhapšen i osuđen u toj zemlji.

Ko je Luka Bojović?

Luka Bojović, stariji sin Anđelke i Vuka Bojovića javnosti je postao poznat kao jedan od najmlađih pripadnika Srpske dobrovoljačke garde Željka Ražnatovića Arkana. U to vreme je međutim počelo urušavanje dotadašnje kriminalne piramide – Arkan je ubijen u januaru 2000, a surčinski i zemunski klan preuzeli su vođstvo beogradskim podzemljem.

Milorad Ulemek Legija, Arkanov i Bojovićev prijatelj i pokrovitelj zemunaca bio je spona koja je dovela do kriminalnog uspona Luke Bojovića 2003. godine, posle akcije “Sablja”.

Policija je u to vreme tragala za nekolicinom odbeglih pripadnika zemunskog klana, optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića, ali su oni uvek uspevali da izbegnu hapšenje. Bilo je jasno da imaju dobru logistiku, i nekog moćnog iznad sebe.

Koga, postalo je jasno u vreme ministra policije Dragana Jočića, koji je 2007. prvi javno obelodanio da je novi šef nasleđenog zemunskog klana upravo Luka Bojović.

Bojović je uhapšen u oktobru 2007. godine zbog sumnje da pomaže odbeglim zemuncima optuženim za ubistvo premijera Zorana Đinđića, međutim, optužen je samo za nedozvoljeno držanje oružja u nedostatku dokaza.

Zbog nedozvoljenog držanja pištolja osuđen je 15 meseci zatvora 2009. godine posle čega je pušten da se brani sa slobode.

Bojović je bio kum Cvetku Simiću čije je raskomadano telo pronađeno u Zagrebu, tačnije telo u jezeru Jarun, a glava u blizini tog jezera.

Vuk Bojović, u to vreme direktor beogradskog ZOO vrta, optuživao je ministra Jočića za medijski linč protiv njegove porodice. Međutim, koliko je Jočić bio u pravu pokazalo se 2010., kada je u Zagrebu došlo do sukoba dvojice odbeglih zemunaca, Sretka Kalinića i Miloša Simovića.

Simović je u obračunu ranio Kalinića, koji se zatim pojavio u zagrebačkoj bolnici i predao se tamošnjoj policiji.

Usledilo je odmah i hapšenje Simovića, a zatim su na osnovu svedočenja Kalinića počela da isplivavaju zlodela klana pod vođstvom Luke Bojovića.

Bojović međutim, više nije bilo u Srbiji. Pobegao je par sati posle Kalinićeve predaje u Zagrebu. Kako se ispostavilo, u Španiju, gde je počeo nov život, u društvu nekoliko najbližih saradnika i supruge Barbare i dece, sa kojima se viđao samo u potpunoj tajnosti.

Viđali se u strogoj tajnosti

Bračni par Bojović živeo je u Valensiji povučenim životom. Trudili su se da ih niko ne primećuje, pa su zbog toga živeli i na različitim adresama. Sastajali su se samo krišom.

Luka BojovićFOTO: TANJUG/AP
Luka Bojović

Za Bojovićem je tragala Srpska policija, pomagala je i Španska.

Uhapšen je u februaru 2012. i tamo je osuđen za pripadanje zločinačkoj kriminalnoj organizaciji na 18 godina zatvora. Ubistvo Milana Jurišića, koga su zemunci u Valensiji brutalno ubili, isekli i samleli njegovo telo, Luki Bojoviću nije dokazano.

U Srbiji je za to vreme protiv njega pokrenut sudski postupak zbog ubistva Branka Jeftovića Jorge i pokušaja ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka, sva počinjena u ime osvete za ubistvo Arkana. I za ova ubistva je Luka Bojović pravosnažno oslobođen.

Pratili Barbaru, pronašli Luku

Posle spektakularne akcije hapšenja Luke Bojovića i jednom restoranu Valensiji, španski policajci obelodanili su da su “digli Luku tako što su prethodno pratili njegovu ženu”.

Ustanovili su da ona sa decom živi u iznajmljenom stanu u turističkom naselju Fajnstrat, ali da često napušta mesto prebivališta. Pratili su je i zaključili da se sastaje sa Lukom. Vođa Zemunskog kalana uhapšen tokom jednog njihovog tajnog susreta u restoranu.

Komšije: Bila je domaćica i majka

Komšije su opisivale Barbaru kao neupadljivu ženu, dobru domaćicu i majku posvećenu deci, njihovom školovanju i hobijima.

Barbara je zvanično bila vlasnica poslastičarnice “Ice Creams and Deserts” i od te zarade teško je mogla da priušti deci lične trenere. To je objavila španska policija nakon što je prekontrolisala njene bankovne račune i poslovanje poslastičarnice. Tada je bilo jasno da je Bojović finansirao treninge svoje dece.

Poljubac u kameru i pisma

Kada je nakon Bojovićevog hapšenja policija pretresla Barbarin stan pronašla je pisma koja su Barbara i Luka razmenjivali. Kada je uhapšen, Bojović je u policijsku kameru koja je snimala celu akciju, poslao poljubac svojoj ženi.

Bojović nije princ, već kriminalac

Španski mediji ovih dana pišu o “lepoj Barbari i princu kriminalcu”. Međutim Bojović nije nikakav princ. Luka je čovek koji je godinama bio na čelu klana odgovornog za više ubistava i pokušaja ubistava. U vreme kad je oslobođen optužbi za ubistva u Srbiji i Valensiji, Bojović je odlučio da započne novi rat na Balkanu.

Nestankom, odnosno ubistvom Slobodana Radonjića u Baru 2009. Luka Bojović je počeo novi mafijaški rat sa porodicom Šaranović koji se godinama vodi u Srbiji i Crnoj Gori. Ovaj rat poslednjih godina odneo je brojne živote.

Posle nestanka Slobodana Radonjića, za koga se pretpostavlja da je ubijen po nalogu Bojovića, ubijeni su i Slobodanov otac Danilo i njegov kum Branislav Šaranović, koji su u samostalnoj istrazi Slobodanovog nestanka, došli na trag Bojoviću.

U ime osvete za ubistvo, Šaranović je naredio ubistvo Nikole Bojovića, Lukinog brata, koji je ubijen u Beogradu 2013. Šaranović je ubrzo uhapšen u Crnoj Gori, zajedno sa Ratkom Koljenšićem, koji se kasnije našao na meti Anđelke Bojović, Lukine majke, slikarke koja je osmatrala Koljenšićevu kuću i planirala njegovo ubistvo.

Šaranović i Koljenšić su pušteni iz pritvora, međutim Šaranović je samo četiri meseca kasnije ubijen ispred svoje kuće u Budvi.

UBISTVA SA KOJIMA SE POVEZUJE LUKINA GRUPA

  • Slobodan Radonjić – nestao je 28. jula 2009.nakon što je u Baru viđen kako ulazi u automobil Luke Đurovića. Sudbina ovog mladića i dalje je nepoznata, mada se veruje da je on ubijen
  • Slobodan Šaranović (66) – ubijen 8. oktobra 2009. u beogradskom elitnom naselju Dedinje. Ubistvo nije rasvetljeno
  • Danilo Radonjić (63) i Dženan Ramović – ubijeni 6. septembra 2011. u Zemunu. Ubice nisu otkrivene
  • Branislav Šaranović (79) – ubijen 11. marta 2017. ispred svoje kuće u Budvi. Ubice još nisu otkrivene
  • Jugoslav Cvetanović (31) – brat Saše Cvetanovića, koji je nedavno nepravosnažno osuđen na 35 godina zatvora za ubistvo Nikole Bojovića, ubijen 26. septembra 2017. u Vranju. Jugoslav je nekada radio u kazinu Šaranovića
  • Dalibor Despotović (37) – ubijen 5. februara 2018. ispred svoje menjačnice na Voždovcu. Takođe nekadašnji radnik u kazinu Šaranovića na Slaviji.

UBIJENI LUKINI LJUDI

  • Nikola Bojović (39) – ubijen u aprilu 2013. u centru Beograda
  • Luka Đurović (34) – poginuo u saobraćajnoj nesreći u septembru 2013. u blizini Kotora
  • Rade Rakonjac – ubijen u aprilu 2014. dok je sedeo u beogradskom kafiću „Mariki“
  • Dalibor Đurić (34) – ubijen 22. septembra 2016. u podgoričkom zatvoru „Spuž“
  • Dragoslav Miloradović (43), kum Luke Bojovića – ubijen je 28. maja u Beogradu ispred svoje perionice
  • Siniša Milić (44), šef obezbeđenja Bojovićeve grupe – raznet je u eksploziji automobila nasred Autokomande usred dana u Beogradu 19. juna ove godine
  • Veso Delibašić (45) – likvidiran je krajem juna u Baru dok se na motoru vraćao u svoju kuću
  • Dragoslav Miša Ognjanović (57) – ubijen je ispred zgrade na Novom Beogradu 28. jula, dok je bio sa sinom. Ognjanović je poslednjih godina bio advokat Luke Bojovića, ali i cele njegove porodice i saradnika.

Blic