Međunarodna zajednica je sve manje zainteresovana za probleme u BiH zbog čega državi poslije izbora prijeti nova velika kriza i realna opasnost od raspada.

To za Srpskainfo tvrde brojni analitičari i stručnjaci za međunarodne odnose komentarišući aktuelnu političku situaciju i međunacionalne tenzije u BiH. Ističući da je intervencionistička uloga stranaca u rješavanju unutrašnjih problema BiH posljednjih godina svedena skoro na nulu, naši sagovornici smatraju da postdejtonska BiH odbrojava svoje posljednje dane.

Posebno iz razloga što domaći politički akteri, prvenstveno predstavnici bošnjačkog naroda, ne pokazuju ni minimum želje za kompromisom kako bi Srbi i Hrvati počeli da se komotno osjećaju u BiH.

– Sigurno je da BiH ulazi u duboku krizu koja će da eskalira poslije izbora. Ako realno posmatramo stvari, teško se može doći do saglasnosti oko opstanka zajedničke države jer vodeće bošnjačke političke partije nemaju viziju BiH koja je prihvatljiva Srbima i Hrvatima. Koncept unitarne države, koji se preferira u Sarajevu, nikako ne može da prođe. U takvim okolnostima, kad nastupi sljedeća velika kriza, pitanje je da li može da opstane takva država – kaže za Srpskainfo šef Predstavništa RS u Vašingtonu Obrad Kesić.

Dodaje i to da trenutno ne vidi neku pretjeranu zainteresovanost u SAD ne samo za situaciju u BiH, već ni za kompletan zapadni Balkan.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Smanjen interes Vašingtona mora se posmatrati u svjetlu toga da se nova administracija generalno distancira od Evrope. Evidentno je zahlađenje odnosa između Vašingtona i Brisela, a u tom kontekstu je nerealno očekivati da Balkan privuče veću pažnju i veći angažman SAD nego cijela Evropa, koja je mnogo značajniji američki partner – zaključuje Kesić.

Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocjenjuje kao pretešku kvalifikaciju to da je međunarodna zajednica digla ruke od BiH. Međutim, i on konstatuje da je primjetan značajno niži interes SAD i EU za situaciju u BiH u odnosu na period od prije 10, 15 ili 20 godina.

– Postoji mantra da je BiH interesna sfera NATO, SAD i jednog dijela EU, i to traje od početka izbijanja građanskih ratova na prostoru bivše SFRJ. Međutim, sada je postalo očigledno da se pojavljuju dva nova aktera koji imaju posebnu dozu interesovanja, a to su Rusija i Turska. To stvara utisak da je onaj dio međunarodne zajednice koji je do sada važio za glavnog igrača u BiH nešto tiši nego ranije – kaže Milivojević.

Komentarišući nedavnu izjavu predsjednika RS Milorada Dodika da će Srpska u slučaju da tzv. Kosovo dobije članstvo u UN tražiti isti status, kao i nedavne slične konstatacije ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića, Milivojević smatra da bi rukovodstvo RS prije svega trebalo da insistira na vraćanju izvornih dejtonskih nadležnosti Srpskoj.

– Postojala su dva trenutka kada je bilo logično da RS, pa i cijela BiH, razmisle o svom statusu i budućnosti. Prvi je bio onda kada se poklopilo NATO bombardovanje Srbije sa odlukom međunarodne arbitraže o Brčkom. Drugi ključni trenutak bio je proglašenje nezavisnosti Kosova. Oba puta u Banjaluci su mislili da je pogodan trenutak za snaženje političkog subjektiviteta RS i oba puta su od tadašnjih vlasti u Beogradu bili spriječeni u namjerama pod obrazloženjem da ne treba da otežavaju položaj Srbiji zbog Kosova. Međutim, ako sada neko u Beogradu zaista želi da se utješi komadićem Kosova, ne znam zašto bi zakletva iz Banjaluke trebalo da važi?! Zašto bi Srpska trebalo da razmišlja u ime nekakve „pansrpske“ sloge i sreće, ako Beograd nije spreman da podrži ono što su legitimni interesi RS – smatra Milivojević.

Politički analitičar Rajko Vasić, s druge strane, tvrdi da međunarodna zajednica nikad nije ni pokazivala neki pretjerani interes prema BiH, osim u vrijeme raspada Jugoslavije.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Tada je postojao snažan strani intervencionizam, prije svega američki, u želji da se Srbija i Srbi što više rasparčaju. Propast BiH počela je da se nazire odmah poslije Dejtona. Da su stranci zaista željeli da očuvaju BiH ne bi dirali Dejtonski sporazum, koji je predstavljao kakav-takav okvir za njeno funkcionisanje. Izmjenama tog sporazuma na štetu Srba zapečaćena je i sudbina BiH. Sada se samo čeka povoljan geopolitički momenat za njen raspad – tvrdi Vasić.

OHR: Ne odustajemo od BiH

Iz Kancelarije visokog predstavnika za Srpskainfo uvjeravaju da nisu tačne konstatacije ni utisci o tome da je međunarodna zajednica „digla ruke“ od BiH.

– Cilj međunarodne zajednice ostaje nepromijenjen, a to je stabilna i prosperitetna BiH. Međunarodna zajednica i dalje provodi svoju misiju da osigura poštivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, te dalji napredak zemlje prema evroatlantskim strukturama – saopšteno nam je iz OHR.

Srpskainfo