Direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Veljko Đurić Mišina rekao je da će “Enciklopedija genocida u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj” u fokusu imati državni zločin učinjen nad srpskim narodom, koji je brojao jednu trećinu stanovništva NDH, ali i nad romskom i jevrejskom zajednicom.

Đurić je dodao da će “Enciklopedija genocida u NDH” sadržavati odrednice o izvršiocima, formama i načinu izvršenja totalnog genocida nad Srbima, Jevrejima, Romima i svim onim koji su bili protivnici ustaške vlasti i takve NDH.

“Ona treba da ukaže i na činjenicu da su svi pripadnici srpskog naroda, od nekrštenog deteta u kolevci do staraca, u NDH bili obuhvaćeni genocidom. I na kraju, enciklopedija treba da, na jednoj strani, pokaže da se ne može govoriti o genocidnosti celog hrvatskog naroda, mada se može govoriti o stvaranju genocidnog raspoloženja u jednom delu tog naroda”, rekao je Đurić za “Glas Srpske”.

On je dodao da se, na drugoj strani, može govoriti i tvrditi da su Srbi, Jevreji i Romi bili na udaru genocidnih mjera i da su doživjeli genocid od kog se nikada neće oporaviti.

Đurić je ocijenio da će enciklopedija biti najbolja brana od prekrajanja istorije i zloupotrebe događaja iz prošlosti.

On je naveo da će obrada građe trajati četiri godine i da će biti objavljena dvojezično na srpskom i engleskom jeziku.

SRNA/ATV