Predstavnici Organizacije „Sedra“ iz Holandije donirali su Javnoj ustanovi Centar „Sunce“ iz Prijedora medicinsko-higijenski materijal koji se svakodnevno koristi u školi, kao što su pelene za djecu i odrasle, vlažne maramice, šamponi, sapuni i  kupke.

Pored toga, sve učenike ove ustanove, koju inače pohađaju mladi sa smetnjama u razvoju, obradovali su kolačima i slatkišima koje su im podijelili nakon užine.

Predstavnici holandske „Sedre“ ovu prijedorsku školu posjetili su i početkom ovog mjeseca kada su donirali veću količinu školskog pribora koji je potreban učenicima za rad.

Iz Javne ustanove Centar „Sunce“ objašnjavaju da njihovi učenici nemaju zvanične udžbenike za praćenje nastavnih planova i programa za obrazovanje djece i omladine sa smetnjama u razvoju kao što su laka, umjerena, teža i višestruka smetnja u razvoju, te da im je potrebna velika količina školskog pribora i didaktičkog materijala kako bi mogli pratiti i usvajati nova znanja i vještine.

– Svaki vid pomoći djeci sa smetnjama u razvoju je od izuzetnog značaja, te se radujemo što je grupa humanitaraca iz Holandije izabrala baš našu ustanovu. Posebno nas raduje činjenica da su to uradili u danima kada se obilјežava „Sedmica djeteta“- izjavila je direktorka JU Centar „Sunce“, Slađana Radaković.

Foto: Centar Sunce/RAS Srbija

Dodala je da su  donatorima predstavili rad ove škole, način funkcionisanja djece u školi, prava djece sa smetnjama u razvoju, te prednosti i olakšice koje su obezbjedili za sve učnike.

– U Oragnizaciji „Sedra“ okuplјeni su lјudi dobre volјe koji pomažu lјudima sa naših prostora kojima je pomoć neophodna. Kako navode, odlučili su se za našu ustanovu, jer smatraju da je pomoć ovoj djeci najpotrebnija i da društvo mora obratiti posebnu pažnju i pružiti pomoć i podršku djeci sa smetnjama u razvoju. Prenijeli su nam svoja znanja i iskustva iz Holandije, kako sistem funkcioniše kod njih i kakva prava i mogućnosti imaju djeca u toj razvijenoj i sistemski uređenoj državi – saopštili su iz Centra „Sunce“.

Predstavnici „Sedre“ posjetili su Centar „Sunce“ i u septembru 2016. godine kada su  donirali školski pribor i didaktički materijal, kao  i  torte za sve učenike ove škole.

SRNA/Srpskainfo