U prijedorskom “Centru Sunce”, koji brine o djeci sa poteškoćama u razvoju, već sedam godina postoji senzorna soba. To je prostorija izolovana od vanjskih uticaja. Sadrži opremu koja djeluje na čula korisnika ove ustanove.

U senzornoj sobi razvija se čulna pažnja i vještine. Na korisnika djeluje tako što dovodi do smirivanja, relaksacije ili stimulacije, u zavisnosti šta je potrebno.

“Senzorna soba je namijenjena djeci koja imaju poremećaj senzorne integracije koja predstavlja impulse koje primamo iz raznih čula. Kod neke djece je problem kako da taj impuls obrade”, pojašnjava Anja Matijaš, profesor specijalne edukacije i rehabilitacije u “Centru Sunce” Prijedor.

“Centar Sunce” pohađa 114 učenika. 27 korisnika sa višestrukim smetnjama koristi senzornu sobu.

“Djelujemo stimulativno, gledamo kako će dijete da obradi taj stimulus i lagano ga uvodimo u neka ponašanja, koja bi on trebao da ispuni, koja su društveno prihvatljiva i da njemu pomogne u njegovom svakodnevnom funkcionisanju”, rekla je Matijaševa.

Iako “Centar Sunce” raspolaže modernim nastavnim sredstvima, potrebno je dodatno opremiti prostorije kako bi korisnici imali najbolju moguću brigu.

“Ono što je nama u ovom trenutku neophodno jeste i soba za psiho-motorno reedukaciju, odnosno reedukator psiho-motorike. Mi imamo stručni kadar neophodan za tu vrstu problema”, istakla je Slađana Radaković, direktorka Јavne ustanove “Centar Sunce”.

U Centru kažu da je urađena projektna dokumentacija za proširenje ustanove, kojom je predviđena i soba za psiho-motornu reedukaciju. Za izvođenje ovih radova potrebno je obezbijediti oko 260.000 KM.

RTRS