Kosovske bezbjednosne snage /KBS/ napustilo je 71 lice srpske nacionalnosti, rečeno je Srni u komandi KBS-a u Prištini.

Najveći broj Srba koji je raskinuo ugovore sa KBS-om, njih 47, je iz Kosovskog pomoravlja, sa područja opština Novo Brdo, Kosovska Vitina, Kosovska Kamenica i Gnjilane.

U ovoj službi navode da su svi Srbi napustili inženjerijsku jedinicu, smještenu u Pomazatinu kod Kosova polja, pa je sada jednonacionalna.

Pripadnici KBS-a sa sjevera Kosova, uglavnom sa područja opština Leposavić i Zubin Potok, koji su sa obukom počeli krajem januara, za sada su lojalni i nalaze se u kampovima u Vučitrnu i Uroševcu, ističu u KBS-u.

Među Srbima, koji su ostali u KBS-a, dvojica su na pozicijama oficira.

Iz KBS-a upućen je javni poziv Srbima da podnesu zahtjeve za sklapanje ugovora i angažovanje u KBS-u. Raspisivanje konkursa očekuje se krajem godine, a do sada je zahtjeve predalo više od 1.000 Srba mlađih od 25 godina.

Kosovske bezbjednosne snage imaju 5.000 aktivnih pripadnika i 3.000 u rezervnom sastavu. Od tog broja, 10 odsto mjesta rezervisano je za Srbe.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u više navrata uputio je poziv Srbima da napuste KBS, a nedavno ih je upozorio da će biti iskorišteni da jednog dana zapucaju na Srbe.

SRNA/RTRS