Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Staša Košarac uputio je Odboru Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova prijedlog da 9. septembar bude dan sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, shodno inicijativi koju je ranije pokrenula Novinska agencija Republike Srpske – Srna.

Košarac u dopisu Odboru podsjeća da je Srna pokrenula inicijativu i objavila seriju tekstova koji su ovjekovječili svjedočenja o NATO agresiji u Republici Srpskoj i žrtvama bombardovanja osiromašenim uranijumom.

“S obzirom na to da se posljedice NATO bombardovanja osjećaju do danas, a da porodice žrtava nisu doživjele satisfakciju, predlažem da se odredi datum kada će se u Republici Srpskoj s dužnim poštovanjem obilježavati dan žrtava NATO agresije”, navodi Košarac.

On podsjeća da su brat i sestra Radmila i Radenko Galinac bili među prvim žrtvama NATO bombardovanja Republike Srpske, da su poginuli 9. septembra 1995. godine na srušenom mostu kod Semizovca, gdje ih je pilot NATO-a zvjerski ubio nakon rušenja mosta.

“Zbog porodične tragedije, jake simbolike i ponovljene istorijske lekcije, koja se ogleda u smrti brata i sestre Galinac, predlažem da Odbor pokrene neophodne procedure i 9. septembar proglasi danom sjećanja na žrtve NATO bombardovanja u Republici Srpskoj”, zaključio je Košarac.

U Andrićgradu je 26. avgusta ove godine na prijedlog Srne pokrenuta inicijativa za obilježavanje dana sjećanja na žrtve NATO bombardovanja.

SRNA/RTRS